Savremeni Regionalni poštansko-logistički centar, koji bi trebalo da na moderan način obavlja poštanske usluge i omogući uvođenje novih logističkih servisa, otvoren je u Novom Sadu. Slični centri grade se u Beogradu i Nišu, a još jedan grad u Srbiji u narednom periodu dobiće ovakav centar.


Novi investiciono-tehnološki poduhvat vredan je 400 miliona dinara, a objekat je otvorio generalni direktor Pošte Srbije, Milan Krkobabić, i tom prilikom je istakao da se stvara infrastrukturni kostur za savremenu poštansku industriju u Srbiji.

– Ovo je jedan od najmodernijih objekata u ovom delu Evrope, 4.500 kvadratnih metara prostora i izvanredni uslovi za rad uz vrhunsku opremu. Parcela ima 32.000 kvadrata u industrijskoj zoni Novog Sada i nalazi se u blizini autoputa Subotica – Novi Sad – Beograd – kazao je Krkobabić.

On je dodao da će ukupna očekivana dobit Pošte biti 30 miliona evra što ukazuje da nisu opravdane priče kako javni sistemi ne mogu da funkcionišu. Oni i te kako mogu, ako se pravilno organizuju, rekao je Krkobabić.

Umesto dosadašnjeg ručnog sortiranja pošiljaka, novi objekat i nova oprema proizvođača „Tošiba“ omogućiće da se to obavlja automatski, a ista tehnologija biće instalirana u sva tri pomenuta centra do kraja godine. Novi PTT objekat u Novom Sadu, pored prerade i sortiranja pošiljaka, nudi i značajniji skladišni kapacitet, uzimajući u obzir njegovu veličinu, što bi moglo da dovede do poboljšanja logističkih rešenja, olakšanja pakovanja, utovara, skladištenja i transporta roba. Kako kažu u ovom javnom preduzeću, investicija će omogućiti ponudu novih servisa i brže i kvalitetnije usluge. Između ostalog, moći će u svakom trenutku da se proveri lokacija na kojoj se nalazi pošiljka kao i da se obezbedi njen sigurniji prenos.

– Ovaj centar će značiti mnogo ne samo za Poštu Srbije nego i za privredu Grada i Vojvodine. Prvi efekat, koji će osetiti građani Novog Sada je taj što naši veliki dostavni kamioni neće ulaziti u uže gradsko jezgro, nego će zbog blizine autoputa moći mnogo brže i efikasnije da prilaze gradu, da prilaze objektu i izlaze iz grada i razvoze poštu na teritoriji Vojvodine. Ovaj objekat je predviđen da bude regionalni centar, što znači da će sve radne jedinice, koje posluju na teritoriji Vojvodine, Sombor, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Novi Sad i Sremska Mitrovica, gravitirati ka ovome centru, sve pošiljke će se ovde skupljati, a odavde će se razvoziti ka odredištima – zaključio je direktor Radne jedinice poštanskog saobraćaja „Novi Sadđ, Milan Ogar.

Automatsko razvrstavanje

– U novom objektu nalaziće se Regionalni centar, Post ekspres i regionalni depo poštanskih vrednosnica. Radiće 200 ljudi. U novembru nam stiže najsavremenija mašina za razvrstavanje pošiljki do 100 grama, koja prerađuje 41.000 pošiljki na sat tako da će sve pošiljke biti sledećeg dana dostavljene – objasnio je Milan Ogar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari