Premijerka Ana Brnabić poručila na Kopaoniku da Vlada ostaje na putu evrointegracija 1foto FoNet Milica Vučković

Premijerka Ana Brnabić je u razgovoru sa Draganom Đuričinom, članom Saveza ekonomista Srbije na Kopaonik biznis forumu na pitanje kako voditi proevropsku ali ne i antirusku politiku u ovom trenutku, rekla da je „politika koju voimo u ovom trenutku najbolja za našu zemlju“.

„Politika koju vodimo u ovom trenutku je najbolja za našu zemlju, ali je i najteža. Mi je branimo argumentima međunarodnog prava, povelje UN, stvarima koje su se nama desile,kao što je agresija na našu zemlju… Mi taj kurs i dalje održavamo, a koliko ćemo uspeti nisam sigurna, ali svaki dan je važan“, poručila je ona.

Brnabić je istakla da strateški prioritet Vlade jesu evropske integracije.

„Mislim da sada većina članica EU nije za proširenje i bez obzira da li pratite zajeničku spoljnu politiku EU, imate vladavinu prava. Bez obzira na sve odgovor je ne, ali to ne treba da promeni našu politiku ka EU. Sve reforme koje sprovodimo na evropskom putu jesu u interesu naše privrede i naših građana“, istakla je ona.

Ona je napomenula da su za nas evropske integracije važne zato što su interesu jače Srbije u kojoj se bolje živi.

„Od održivije energetike, čistije životne sredine, vladavine prava, transparentnosti javne uprave, samostalnosti tužilaštva. Sve i da EU kaže nema proširenja u narednih 10 godina-da li bi to bilo šta promenilo u reformama-za moju vladu ne bi. Te reforme su u interesu Srbije i na kraju će nas dovesti u EU“, poručila je premijerka.

Ona je dodala da je 70 odsto stranih direktnih investicija od 2000. godine iz EU, 65 odsto našeg X ide u EU, a u decembru 2022. godine kompanije iz EU u Srbiji zapošljavale su 281.636 ljudi.

Ona je istakla i da se dobra politička pozicioniranost vidi i u ekonomiji.

„Imamo diversifikaciju rizika, trudimo da budemo otvoreni za čitav svet. To je najodgovornija moguća politika, ali i najteža i najizazovnija“, ocenila je ona.

Prema njenim rečima, naš najvažniji ekonomski partner je Nemačka i njihove kompanije zapošljavaju najveći broj ljudi.
„S druge strane, u poslednjih pet, šest godina promenilo se to što su naš najznačajnii partner u uslugama postale SAD i to gura IT sektor.
Drugi partner u trgovini uslugama je Velika Britanija, treći je Švajcarska, a četvrti Nemačka.
Istovremeno su kineske kompanije najveći izvoznici u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari