Premijerka dočekala avion iz Kine 1Foto: http://www.srbija.gov.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija i Kina imaju zajedničke projekte vredne više od šest milijardi dolara, a da je u prvih sedam meseci ove godine trgovinska razmena uvećana za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je izvoz iz Srbije u Kinu porastao za 134 odsto.

Brnabić je, zajedno sa ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlovićem i ambasadorom Kine Li Mančangom, prisustvovala dočeku prvog aviona na liniji između Pekinga i Beograda, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada Srbija je ukinula vize za kineske državljane, a to će doprineti uspostavljanju jače saradnje i pozicioniranju Srbije kao centralne države za Kinu u projektu „Jedan pojas – jedan put“, rekla je Brnabić.

Brnabić je još jednom izrazila zahvalnost Vladi Srbije, prethodnom kabinetu premijera Aleksandra Vučića i potpredsedniku Vlade Zorani Mihajlović na napornom radu kako bi se ostvario let Beograd–Peking.

Ona je zahvalila i ambasadoru Li Mančangu na profesionalnom i ličnom angažmanu usmerenom na to da se svaki dan unapređuju odnosi Srbije i Kine, kao i kineskoj kompaniji „Hajnan erlajnz“, koja je verovala u Srbiju.

Vlada će ostati stabilan i dugoročan partner Kini na njenim poduhvatima u Evropi, rekla je Brnabić.

Mihajlović je ocenila da je ovo važan dan za Beograd i Peking, za Srbiju i Kinu, jer se dugo pregovaralo o otvaranju nove linije koja povezuje Beograd i Peking, trenutno preko Praga.

Mi se trudimo da i dalje razvijamo i modernizujemo Aerodrom „Nikola Tesla“, kako bi na njega dolazile najbolje kompanije“, izjavila je Mihajlović.

Svoj govor htela sam da započnem rečenicom na kineskom jeziku da su Beograd i Peking od danas bliže nego ikada. Znam da to ne bi zvučalo dobro i zato ću se, zbog svih investicija koje vodimo sa Kinom, koje danas vrede 2,5, a uskoro šest milijardi evra, ozbiljnije posvetiti učenju kineskog jezika, rekla je Mihajlović.

Li je rekao da će odnosi dve zemlje u budućnosti biti još bolji.

Pre neki dan Srbiju je posetio izaslanik predsednika Kine, danas smo dočekali prvi let između Pekinga i Beograda, a sutra počinju Dani Pekinga u Beogradu. Sve ovo govori o kvalitetu naših dobrih odnosa, ocenio je Li. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari