Premijerka „dodala“ 100.000 radnih mesta u svoju statistiku

Ostavite komentar


  1. Ali, Premijer(ka) je u pravu!
    Iseljavanje tih 100 000 i njihovo potonje zaposljavanje u inostranstvu,
    upravo jesu direktna posledica njene i Vuciceve uspesne ekonomske politike najnizeg privrednog rasta u Evropi!
    Ljudi su pobegli iz njenog i vucicevog ‘Vilajeta’ i uspesno se zaposlili daleko od njih.
    To jeste uspeh i manjak nezaposlenih!

    1. sta tera hrvate i slovence da se iseljavaju dvaputa vise od nas ne vidis dalje od nosa

      1. Slovence ne tera ništa, niti e iseljavaju. To si valjda čuo na TV hepi. Slovenija je nedavno, prvi put u istoriji, dosegla 2-milionitog stanovnika, tj broj građana RASTE. Zašto i kako, pitaš se ti… Zato što imaju mnogo puta bolju vlast od Srbije ili Hrvatske.
        A iz Hrvatske se iseljavaju masovno, tačno, jer im je društvo trulo i propalo, a vlast samo nešto malo sposobnija od srpske. Očigledno nedovoljno.

        Hrvatska ima i dodatnu „teškoću“ – narod može samo da uzme ličnu kartu, sedne u bus i ode da radi preko. Zato se i odlazi. Ne moraju da se muče kao građani Srbije.

  2. Da li vi umete dasenapišete tekst koji ce da bude kratak i jasan a ne od kulina bana.
    Nije ni čudo što niste čitani.

    1. Мени чудо да коментаришеш. Мада, друга реченица ти је граматички исправна.

    2. Očito od sendviča se zaboravi pravopis. Uzgred šo ti čitaš slabo posećene sajtove? Partijski zadatak?

    3. Pišem ti polako ovaj komentar jer znam da ne umeš brzo ds čitsš …

  3. Sećate se mrmota koji uvija čokolade? Sada deli radna mesta u Srbij!

    1. Jos nesto, vidi se da je ekspresno usvojila novu politicku strategiju gospodara koji je skoro izjavio da ce ubuduce da se pravi blesav, bilo na tv, svi videli i culi.

  4. Šta je njen posao? Da upravlja vladom i zemljom ili da brani i propagira za AV-a i SNS?

    1. Ovo drugo. Tako se i vinula u politiku pomocu afere „vetropark“!

    1. MisterNo:Kada je u pitanju laž onda opozicija tu prednjači. Oni tako dobro lažu da i sami misle da je to istina.

  5. Ovo je već „leteći cirkus monti pejtona“. Podatci o „zaposlenosti“ se dobjaju „anketama“ a „naši ekonomski stručnaci“ a naročito „fiskalni savet“ daje svoje „sručno mišljenje“ od „anketama“. Da se mi vratimo na „početak kraja“ od OOURizacije kada je umesto proterivanja nezaposlenih odlučneo da se stvaraju veštački privredni subjekti podelom postojećih i poveća ne samo birokratija u „novim“ privrednim (i neprivrednim) subjektima nego opšta birokratizacija o opštinama, gradovima, na republičkom i saveznom nivou, što je naravno sledilo sve ostale institucije. Tako smo 80tih došli do 25% čistog viška „zaposlenih“ dok je ~18% bilo na svakodnevnom bolovanju i godišnjim odmorima. I tako je propao „sregni socijalizam“ bankrotirajući 1989 devalvacijom dinara 10000 puta, ali su nam ostali „ekomomski mudraci“ za „fiskalni savet“. Tokom 90tih nije bio problem izdržavati „zaposlene“ koji su većinom bili na plaćenim odsustvima sa platom 1-2 nemačke marke je smo opljačkali gastarbajere za deviznu štednju (još 10 godina vaćamo dug iz budžeta) i štampali lažni novac. Naravno posle raspada SFRJ nestalo je tržište te je prestala potreba za privrednim subjektima koji nisu imali tržište. Pa ako smawiš broj „zapsolenih“ koji nisu privređivali baš ništa naravno da se neće odrazit na BDP. Ali to nisu primetili naši „ekonomski mudraci“ iz „fiskalnog saveta“ koji su bili „ekonomisti porpasti“ SFRJ od Zakona o udruženom radu. Kada se pogleda koliko godišnje odlazi onih birokrata i lezilobovića u penziju od 2008-2018 ispostavlja se da oni koji nisu proizvodili ništa još od 1975 kada odu u penziju 2008-2018 takođe ne proizvodeći ništa i budu zamenjeni sa „novo zaposlenim“ koji takođe ne proizvode ništa, kako onda očekivati da se odrazi na BDP. Simptomatično je da svi izbegavaju redovne šestomesečne izveštaj fonda za PENZIJSKO I INVALIDSKO OSTIGURANJE sa izveštajima koliko „zaposlenih“ „samostalno zaposlenih“ i poljoprivrednika uplaćuje doprinose za PIO što je jedini ozbiljni pokazatelj o „zaposlenosti“. Naravno Vučić, Brnabić a naročito Mali izbegavaju ovaj podatak jer bi se onda ispostavilo da ako je „prosečna plata“ u Srbiji kao št o tvrde PIO bi imao po obračunatim doprinosima za broj onih koji uplaćuju doprinose da isplaćuje 20 procenata veće penzije. Ali i „prosečne plate“ su „izračunate“ na osnovu „nove metodologije“ a ne po doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje koje uplaćuju zaposleni. Naravno svi zaboravljaju da se „procenat zaposlenih“ računa da „radno sposobno stanovništvo“ od 15-64 godine te je jasno da je procenat nezaposlenih smanjen jer se uiza u obzir stanovništvo koje je u penziji (vojska, policija, benficirani, porodični i infalidski penzioneri) i maloletnici koji će početi da rade tek za nekoliko godina. Dakle jedini podatak tačan koliko ima zaposlenih je izveštaj finda za PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE javno dostupan na sajtu

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.