Premošćavanja reke Raške 1Foto: S. Župljanin

U dotrajale infrastrukturne objekte zavidno mesto zauzimaju mostovi na reci Raški u centru grada.

Njihova sanacija, ali i izgradnja novih visoko se kotiraju na lestvici infrastrukturnih projekata čija realizacija treba da počne. Lokalna samouprava je, upravo, raspisala tender za izbor izvođača radova za kompletnu sanaciju pešačkog mosta, koji od pijace vodi prema Hamamu.

Na ovom mostu je propalo sve: kamena obloga stepeništa, ravni deo mosta, rukohvati i ostali drveni delovi. Sledi uklanjanje kamenih obloga, promena hidroizolacije i zamena dotrajalih drvenih delova. Projektom je predviđeno da se kamene obloge zamene štokovanim i poliranim mermernim pločama. Tender za izbor izvođača radova biće otvoren do 8. avgusta, kada će biti i otvorene pristigle ponude. Vrednost radova je 1,3 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz gradskog budžeta, a rok za završetak radova je kraj ove građevinske sezone. U toku su pripreme za sanaciju mosta kod Predškolske ustanove „Mladost“, koji bi trebalo do kraja godine da dobije odgovarajuće trotoare. I ovi radovi finansiraće se novcem iz gradske kase.

Svakako najvažniji radovi odvijaće se na izgradnji mosta u naselju Jalija, koji treba da poveže centar grada sa magistralnim putem Raška – Novi Pazar – Ribariće i poslovnom zonom koja se nalazi u tom delu grada. Izgradnja ovog mosta počela je krajem novembra 2015. godine. Kamen temeljac su položili potpredsednici Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Rasim LJajić i tada je najavljeno da će ovaj objekat biti završen do 1. maja 2016. godine. Međutim, po nalogu nadležne republičke inspekcije radovi su obustavljeni, jer projekat koji je predala gradska uprava nije bio u skladu sa zaključkom o vodnim uslovima. Dodatno ometanje u izgradnji ovog mosta bile su poplave prošlog maja, koje su odnele deo konstrukcije. Predstavnici Republičke direkcije za vode zahtevali su da se u usaglašenom projektu most podigne više „kako bi ispod mogla da protiče veća količina vode i time se spreči ponovno rušenje“.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara za infrastrukturu Nihad Hasanović kaže da se očekuje početak radova na realizaciji ovog projekta, jer su „urađena revizija rečnog korita“ i „date su sve građevinske dozvole“. Vrednost ovih radova je 23,6 miliona dinara i izgradnju finansira Vlada Srbije.

Još je neizvesno kada će da počne rekonstrukcija mosta u samom centru grada, u narodu poznatom kao Velika ćuprija. On povezuje grad sa Starom čaršijom, kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i nalazi se podno gradskog bedema, zato njegov novi izgled mora da bude uklopljen u ambijentalnu celinu. Idejno rešenje je izabrano na javnom konkursu i ono je dostavljeno i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Preko ovog mosta odvija se glavni gradski saobraćaj i na stručnjacima je da pronađu rešenja koja će zadovoljiti kriterijume ambijenta i potrebe pešaka i vozača. Velika ćuprija se godinama nalazi na spisku gradskih kapitalnih investicija i predračunska vrednost mu je 200 hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari