Radnici preduzeća Navip iz Zemuna, koje je u stečaju, stupili su juče u štrajk nezadovoljni zbog prekida proizvodnje i najave otkaza. Kako se navodi u saopštenju radnika i malih akcionara, poverioci Navipa jedinstveni su u stavu da se nastavi proizvodnja i krene u reorganizaciju, dok jedino izostaje odgovor od države kao većinskog poverioca.


„Poslednjih dana niko se iz vlade ne javlja, dok je stečajni upravnik zatvorio proizvodnju i sve prodajne objekte i pored zaliha robe, sprema otkaze za sve radnike“, navode zaposleni, dodajući da je kroz razne mehanizme zloupotreba iz preduzeća izvučeno na desetine miliona evra, zbog čega su radnici podneli nekoliko krivičnih prijava.

Tokom stečajnog postupka mali akcionari Navipa spremili su plan reorganizacije, koji podrazumeva aktiviranje proizvodnje i produžetak ugovora sa kupcima iz Republike Srpske, inače spremnim da nastave saradnju. Međutim, plan nije ni stigao do suda, jer je, prema stečajnoj proceduri, mogao da ga podnese samo neki od velikih akcionara, što znači ili država ili drugi deoničar sa kojim Navip ima spor oko falsifikovanja njihovog vina. Prema izvorima Danasa, predstavnici države u Navipu su do poslednjeg momenta odugovlačili sa podnošenjem plana reorganizacije, koji i sami smatraju sprovodivim, da bi ga na kraju odbili uz objašnjenje da ne smeju da ga prihvate, „jer je u Navipu ranije bilo kršenja zakona“. Budući da je zakonski rok za podnošenje plana reorganizacije prošao, tom preduzeću sada po svemu sudeći preostaje samo bankrot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari