Fabrika Energo zelena je iz poplavnih područja sakupila, prevezla i preradila 650 tona opasnog životinjskog otpada koji je klasifikovan kao „kategorija jedan“. Od tih količina, 495 tona je iz Srbije, a 164 tone su preuzete iz Bosne i Hercegovine.

 Energo zelena je prva i trenutno jedina fabrika za neškodljivu preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla u Srbiji koja posluje u skladu sa domaćim i evropskim standardima, a u regionu postoji još samo jedan takav kapacitet, u Hrvatskoj – rekao je Dejan Basarić, menadžer u toj fabrici, prilikom jučerašnjeg obilaska postrojenja u Inđiji.

Tom Hanson, direktor kompanije Grinvorks holding NV, koja je jedan od vlasnika Energo zelene, izjavio je da je sakupljanje životinjskog otpada iz poplavljenih oblasti bilo koordinirano u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za veterinu.

– Pokazalo se da su pravilno prikupljanje opasnog životinjskog otpada, njegovo transportovanje i prerada u skladu sa merama zaštite životne sredine i zdravstveno bezbednosnim standardima izuzetno značajni u sprečavanju pojavljivanja zaraze u kriznim situacijama poput ove – kazao je Hanson.

Inače izgradnja ove fabrike jedna je od najznačajnijih belgijskih investicija u Srbiji čija je vrednost 21,5 miliona evra. Kapacitet prerade je 150.000 tona godišnje, dok se u proseku preradi dve do 2,5 tone mesečno u normalnim okolnostima. To je fabrika sa takozvanim nultim stepenom otpada budući da se finalni proizvodi, tehnička mast i mesno i koštano brašno koriste za proizvodnju energije. Specijalne tehnologije se takođe koriste za sprečavanje zagađivanja vazduha, tretman mirisa i čišćenje i neutralizaciju otpadnih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari