Srbija će na jesen izmenama zakona uvesti budžetski fond za zaštitu životne sredine, što će biti bolje rešenje od prethodnog kada je Fond za zaštitu životne sredine bio zasebna institucija. Bila bih srećna da je taj Fond pomogao zaštiti životne sredine, ali nije. Srbija zbog tog Fonda ima šest milijardi dinara dugova, a samo mali deo tog novca otišao je u zaštitu životne sredine.

Mnogi od poslova tog Fonda sada su u policiji – izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka energetike, na proslavi deset godina poslovanja Simensove fabrike vetrogeneratora u Subotici.

Ministarka je ocenila da je za Srbiju od ogromnog značaja to što kompanija svetskog značaja kakva je Simens radi u Srbiji, jer je to signal i za ostale ulagače. Ona je posebno istakla da je prosek starosti 700 radnika u Simensu 31 godina i dodala da su odnosi sa Nemačkom za našu zemlju veoma značajni, jer kompanije iz te zemlje ovde zapošljavaju 20.000 radnika.

Upitana za primedbe proizvođača energije iz obnovljivih izvora da je model ugovora o otkupu električne energije takav da banke neće da finansiraju izgradnju vetroparkova, ministarka je rekla da je bilo puno pritisaka iz industrije još po pitanju fidin tarifa, te da Srbija do 2020. treba da plati pola milijarde evra za tu energiju, nagoveštavajući da je bilo pritisaka i sad. Ona je ipak dodala da nema ništa protiv da se doradi model ugovora pod uslovom da Srbija ne bude ugrožena.

Direktor Simensa Srbija Tihomir Rajlić rekao je da će se broj radnika fabrike udvostručiti u narednih pet godina i dodao da će Simens sada zaposliti novih 90 radnika. Rajlić je istakao i da će ta firma organizovati neku vrstu sajma na kojem će ponuditi domaćim firmama da proizvode 80 komponenti koje Simens sada uvozi. Prema njegovim rečima, izvoz Simensa iz Srbije ove godine će biti 150 miliona evra. „Asocijaciji malih i srednjih preduzeća ćemo tako ponuditi jednu milijardu, ako mogu da je uzmu“, rekao je Rajlić.

Elektromreža ostaje na Kosovu

Govoreći o aktuelnim pregovorima u Briselu, Mihajlovićeva je rekla da je juče stupio na snagu sporazum o energetici između Beograda i Prištine, prema kome će Elektrokosmet biti snabdevač i distributer energije na severu Kosova. Na pitanje ko će biti vlasnik Elektrokosmeta ona je rekla da se o imovini nije razgovaralo, ali da je to svakako u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Ona je objasnila da će Elektromreža Srbije i kosovski KOST postići sporazum i da će zaposleni u trafostanici Valać na severu Kosova ostati zaposleni u Elektromreži Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari