Više desetina radnika niškog „Nisala“ protestovalo je juče na kapiji te industrije aluminijuma, zahtevajući isplatu devet zaostalih zarada i doprinosa za penzijsko osiguranje od 2010. godine. Oni su u generalni štrajk stupili prošlog petka, a najavili su mogućnost njegove radikalizacije.


– U proteklih deset meseci primili samo šest plata, od kojih je poslednja za januar ove godine. Danima pregovaramo sa poslovodstvom fabrike, ali rezultata nema, jer oni „nemaju novac“ da izmire svoja dugovanja prema nama. Kažu da je preduzeće u blokadi za 550 miliona dinara, a moguće je i da nas vode u stečaj. Ukoliko nam u najskorijem roku ne budu ispaćene najmanje četiri zaostale plate, postoji mogućnost da blokiramo prugu Niš- Pirot, koja prolazi neposredno pored Nisala, ili obližnji put Niš- Niška Banja – rekao je za Danas predsednik Samostalnog sindikata Nisala Saša Jović.

Okupljeni su kazali da je Samostalni sindikat prošlog aprila sa poslovodstvom Nisala zaključio sporazum o isplati zaostalih zarada, po kojem bi radnicima svakog meseca trebalo da se isplaćuju 125 odsto plata, kako bi se nadoknadio zaostatak. Sporazum je poštovan samo jedan mesec. Od privatizacije 2003. godine, kada je većinski kapital Nisala kupila beogradska firma Domal inženjering, „plate često kasne, troškovi prevoza se isplaćuju neredovno, a zaposleni pola godine nisu imali zdravstveno osiguranje“. Broj radnika je sa 1.300 smanjen na 350, od kojih je 200 na „plaćenom odsustvu“.

– Dobili smo zahteve radnika, koji mirno protestuju, i gledamo da im izađemo u susret. Pokušaćemo da kroz avanse od naših investitora i poslovnih partnera obezbedimo sredstva za njihove plate i nadamo se da bi to moglo da bude završeno za dva do tri dana. Proizvodnja je prekinuta kad joj vreme nije, tako da su poslovi ostali nezavršeni, i mi nismo u stanju da isporučimo robu našim partnerima – kaže za naš list generalni direktor Nisala Nebojša Krstić.

Goran Vuković, osnivač Domal inženjeringa, prethodno je kazao da situacija u Nisalu nije „nije bezazlena, ali ni bezizlazna“ i da je „potrebno samo da zaposleni imaju još malo strpljenja“. On je kazao da je „spas za Nisal dolazak svežeg kapitala, a da je poslovodstvo uspelo da obezbedi investitora iz Austrije, EMS investicioni fond, koji je spreman da uloži četiri miliona evra u obrtni kapital. Uslov za njegov dolazak je da banke – poverioci Nisala odobre restruktuiranje kredita na period od šest godina, uključujući i dve godine grejs perioda. Od deset banaka, osam je bezrezervno podržalo ovakvu investiciju, a posao „blokiraju“ samo finansijske institucije koje su pod kontrolom države, Privredna banka i Fond za razvoj.

Moguć novi dogovor sa investitorom

– Uprkos problemima, nismo izgubili investitora iz Austrije. Sutra bi trebalo da se sastanemo u Beču, a koliko znamo postoji mogućnost da on ponudi drugačije uslove sporazuma između nas – kaže Nebojša Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari