Preuzimanje završeno, stvorena mega banka 1Foto: Beta/AP/Antonio Calanni, File

Švajcarski bankarski gigant UBS finalizirao je otkup svog bivšeg konkurenta banke Kredi Svis, javila je banka u otvorenom pismu objavljenom danas u švajcarskom dnevniku NZZ.

„Finalizirali smo pravno preuzimanje Kredi Svisa“, navela je banka, dodajući da se radi o „početku novog istorijskog poglavlja za novi entitet“.

Otkupom se stvara megabanka kakva do sada nije postojala u Švajcarskoj. Njena veličina zabrinjava i političke zvaničnike. Hiljade radnih mesta mogle bi da nestanu samo u Švajcarskoj zbog dupliranja posle spajanja banaka.

Kredi Svis banka, druga banka po veličini u Švajcarskoj u martu je preko noći postala nelikvidna zbog niza loših investicionih odluka i straha klijenata koji su u panici dizali štednju.

Vlasti u Švajcarskoj su, uz podršku centralne banke i finansijskih regulatora, dogovorile prodaju Kredi Svisa UBS-u za 3,25 milijardi dolara.

Ovo spajanje otvara veliki posao za UBS koja je u otvorenom pismu naglasila svoj konzervativni pristup kada se radi o riziku uz navode da neće praviti kompromis.

Šef Švajcarske narodne banke, Tomas Džordan smatra da nije bilo drugog rešenja.

„Naravno da je šteta da sada ostaje samo jedna (velika banka). Ali siguran sam da bi, da nije uspelo otkupljivanje banke od strane UBS-a, došlo do međunarodne krize, a još gore bi bilo za Švajcarsku“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari