Prihod najvećih naftnih kompanija u proteklom kvartalu niži u odnosu na prethodnu godinu 1

Nakon što je neto prihod naftnih kompanija dostigao vrhunac u drugom kvartalu 2022., rezultati iz proteklog kvartala 2023. će iznositi 36,5 milijardi dolara za pet najvećih naftnih i gasnih kompanija na svetu, što je pad za nešto manje od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije opšta tržišna očekivanja su da će čak i sa nižim neto prihodima, naftne kompanije tražiti poslove spajanja i preuzimanja, smanjivši neotplaćene akcije za ukupno osam odsto i isplativši dug od 87 milijardi dolara 2022., piše portal Oilprice.com. Dok se pričalo daje američka naftna kompanija Ekson mobil u preliminarnim pregovorima o kupovini Pionir natural resurs, za BP je rečeno da traži prave kompanije za preuzimanje i spajanje, dok će Šel objaviti svoju novu politiku pod vodstvom izvršnog direktora Vejla Savana na sastanku u junu.

Slabe cene prirodnog gasa mogle bi biti najveći negativni faktor za profit velikih američkih kompanija s obzirom na to da su cene na čvorištu Henri Hab od januara pale ispod tri američka dolara po mmBtu, dok su cene gasa u Evropi na godišnjem nivou bile relativno nepromenjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari