„Prihod od milijardu evra nerealan“: Ekonomisti o organizaciji EKSPO 2027

Ostavite komentar


  1. „Troškovna računica o prihodima i rashodima nije objavljena, te je nezahvalno govoriti o tim procenama. Ipak, postoje tri moguće koristi za Srbiju. Prva je rad građevinske industrije koja će biti uključena u pripreme za obezbeđivanje prostorija u kojima će se EXPO održati. Druga, samo održavanje izložbe, jer će Srbija postati centar ekonomske smotre, što samo po sebi predstavlja svojevrstan prestiž. Treća korist su kasniji, dugoročni benefiti u smislu prepoznatljivosti Srbije kao ubedljivog lidera u regionu i zemlje koja je značajno integrisana u međunarodne ekonomske tokove“, objašnjava Stanić.

    Znači genijalci nemaju osnovne studije, biznis plan i analize s kojima se bilo koja investicija započinje? A vode Privrednu komoru.
    Nigde se ne pominje koji deo finansija treba da obezbedi Srbija, a koji deo dobija … ako dobija. Svakako mora da obezbedi infrastrukturu u njivi, što je strašno skupo.
    Već potrošen novac na idejno rešenje je bačen, pošto to nisu konkretni projekti, tek treba da se rade.
    Građevinska industrija će pokupiti kajmak, ali svi znamo lako oni funkcionišu i ko dobija poslove. Mada ni svi izvođači ne prođu sjajno. U Beogradu na vodi im se duguje, ili dobijaju kompenzacije.

    Benefit – centar ekonomske smotre- pa ne znam baš. Jedno je kad je Expo u Dubaiju pa svi odu malo i turistički. Mi ne privlačimo one s dubokim džepom. Pritom, 3 meseca.
    A naravno ključan argument im je za mazanje očiju onih koji ni ne znaju šta je Expo, niti dolaze u Bg… da Srbija bude lider u regionu u očima niže klase. To je, uz otimanje zemljišta Sajma, glavni cilj. Ekonomski tigar, zlatno doba.
    Šta može da se desi sa kompleksom u sred njive, bez jake javne saobraćajne veze? Živeće tokom cele godine? Održavaće se veliki sajmovi? Isplatiće investiciju? Ne verujem.
    Možda eventualno napune nekim Outlet-om, eventualno izdaju kao poslovni prostor. Pa da, kao sajamske hale 90tih.

  2. Ni jedna zemlja nije imala dobit od expo-a. To je jedan prestizni dogadjaj koji sebi mogu da priuste samo bogate zemlje. Srbija je jedna od najsiromasnijih zemalja u Evorpi i nemamo ni najosnovniju infrastrukturu (kanalizacija, prociscavanje vode, itd). Jako je neodgovorno od ove vlasti da se novac iz budzeta baca na ovako nesto, obzirom na to na sta nam zemlja lici.

  3. Niko vise ne veruje u ovu vlast. Kolko ce da potrosi ili da zaradi je sve laz. Znajuci kakvi kleptomani su ocekujem da potrose – „ukradu“ duplo vise nego sto je planirano. Ali molimo se valjda do tada nece da budu na vlasti za da mozemo da zastitimo drzavni bugjet. Ovako nista im ne verujem

  4. Još kad’ nam „sve nacrta“ na Kineskoj tabli,ima da popadamo od sreće !!! Ma daaaaaaj !!!

  5. Jel’ sad jasno zašto nacionalni stadion tamo, zašto novi sajam tamo..?
    Zato što ljudi planiraju na duži rok, a ne kao opozicija – od danas do sledećeg petka…a i tu omanu.

  6. Kada ce neko nasim ekonomistima da objasni da je projekat izmestanja privrede na neku periferiju promasaj veka! Nesagledive posledice ima taj suludi koncept sa zapada.
    Evo, ici cu u Surcin na sajam automobila. Ili da gledam utakmice reprezentacije. I to cu javnim prevozom da odem, krenem dan ranije…

  7. Svako iz svog ugla! Ili su uz vlast pa glorifikuju prihod ili su uz „šetače“ pa sve prognoze su prenaduvane, ali su pare mogle korisnije da se upotrebe! A šta ako bude procena broja gostiju tačna ili veća, a šta ako prihod bude kako predviđaju oni koji su za EXPO, da li će se ovi „mračnjaci“ javiti i reći „pogrešili smo“?! E pa neće! Ja sam lično i za izmeštanje i Velesajma i „Careve ćuprije“, a staru ‘Carevu ćupriju“ pretvoriti u muzej sportski teren!

  8. Najbolje da otkažemo .Šta će to Srbiji?Umesto da se složimo da smo dobili nešto veliko i bitno za Srbiju odmah se kreće sa kritikama.

  9. Te neracionalno ovo, te neracionalno ono.
    Što se ne krene od suštine da je najavljivač iracionalan.

  10. Zanimljivo, profesor ekonimije, a nije odmakao dalje od cost/benefit analize…

  11. Uzeli ste lika sa TMF-a da govori o Ekonomiji. Uzmite sutra elektricara da prica o operaciji mozga.

  12. Je li to neko pokušava da kaže da Vučić ne govori istinu? Kao da je to uopšte moguće!

  13. Lepo što organizujemo svetske smotre ali ne zaboravite jednu bitnu stvar, zaduživaće se cela Srbija, plaćaće cela Srbija a korist će da ima samo Beograd! Dok nam se stanovništvom prazni jug Srbije, mi ćemo i dalje da centralizujemo Srbiju! Sve investicije idu samo za prestonicu i sever države, nestajemo kao narod!

  14. Čisto kapitalistička logika:
    da je to stvarno toliko isplativo, kako se hvale ovi iz SNS-a, Srbija to NIKAD NE BI DOBILA…

  15. Kad je onomad mafija resila da napravi Las Vegas, okolo je bio samo pesak…
    Na stranu Vucic, vlast, zajednicko ovim analiticarima i vecini komentatora, uglavnom iz “dodeljenih”, stanova je….da sto evra nisu napravili u zivotu, niti ce.

  16. Hahahha odmah se javili mrzitelji vlasti da degradiraju istorijski ugled Srbije.

  17. Jao moler pa ti stavi znak jednako izmedju mafije i vlasti , slabo ti ide izrazavanje , bice kritika iz farbare.

  18. И,ми имамо ‘стучњаке’ за економију који ‘буше’ джепове!

  19. Od najavljenih 200(dvestotine) hiljada radnika na izgradnji BGDH2O svelo se na između 1,7 i 2 hiljade što Turaka, što migranata i nešto malo lokalaca.

  20. Kao što smo zaradili od beograda na vodi. A zaradite građevinska operativa, kako se ono zvase?….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.