Poslanici Skupštine Srbije završili su juče raspravu o amandmanima na Zakon o javnim preduzećima i prema rečima Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, vlada je od 90 predloženih amandmana prihvatila 29. Od tog broja, kako je objasnio Dinkić, deset su amandmani koje je podneo skupštinski Odbor za privredu, a 19 amandmani poslanika i to najviše poslanika LDP, koji su predložili konkretne amandmane koji poboljšavaju zakon.


Prihvaćen je amandman LDP da se zabrani korišćenje javnih preduzeća u političke svrhe, zatim da se zabrani reklamiranje javnih preduzeća koja imaju monopolsku poziciju i nemaju tržišnu konkurenciju. Prihvaćen je i amandman kojim se precizira da će se, u javnim preduzećima u oblasti informisanja kod kojih nije izvršena svojinska transformacija do dana stupanja na snagu tog zakona, njegove odredbe primenjivati sve dok se ta transformacija ne izvrši. Vlada je prihvatila i pojedine amandmane PUPS-a, DHSS i DSS, ali ni jedan amandman Demokratske stranke .

To je i bio razlog zbog čega su poslanici DS negodovali, ocenivši to kao pokušaj izolacije te stranke. Ministar Dinkić odbacio je te optužbe, navodeći da su za Vladu Srbije dobro došli svi dobri predlozi ma ko da ih je uputio. Poslanik DS Borislav Stefanović primetio je da je „trend vladajuće koalicije“ da prihvata amandmane svih drugih stranaka osim DS, čak i kada su ti amandmani identični.

Dinkić je kazao da se lično slaže sa amandmanom DS da direktor republičkog javnog preduzeća ne može biti funkcioner stranke, odnosno da se ne zadrži nastavak tog rešenja po kome može da zamrzne funkciju, kao i da on daje ličnu podršku tom amandmanu koji zbog nepostojanja konsenzusa nije prihvaćen.

„Činjenica je da vaša poslanička grupa na ovom zakonu, osim tog jednog, za koji lično smatram da je adekvatan, nije podnela amandmane sa kojima se mi slažemo, ne politički, nego suštinski… To ne znači da nećemo prihvatiti vaše amandmane na druge zakone kada budu urađeni na valjan način“, odgovorio je Dinkić Stefanoviću.

„Ovo što radite je jako opasna stvar. To samo pokazuje da neke stranke u ovom parlamentu, čak i kada govore stvari koje su od interesa za građane Srbije, sa čime se slaže vladajuća koalicija, to ne može da prođe ako je u pitanju DS“, rekao je Stefanović. Na to je reagovao liberal Ivan Andrić rekao da je „ljutnja koja stiže iz DS veoma zanimljiva“, budući da je praksu takvog ponašanja uvela, kako je naveo, upravo prethodna vlada. On je pozvao DS da ne uvlači njegovu stranku u „brakorazvodnu parnicu sa bivšim koalicionim partnerom“.

Olgica Batić , poslanica DHSS rekla je da smatra da za direktora javnih preduzeća nikako ne bi smeo da bude izabran onaj ko je osuđivan za bilo koje krivično delo, a ne samo za zloupotrebu službenog položaja, a prema amandmanu Ivana Andrića, poslanika LDP, ukoliko javno preduzeće koristi bilo koju vrstu budžetske pomoći, subvencije ili vladine garancije, mora napraviti dodatni program kako će se siz tog dela pomoći koristiti.

Poslanici su juče raspravljali i o amandmanima na Zakon o autorskom i srodnim pravima, a Milica Radović , poslanica DSS tražila je da umesto Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede koji je lično zainteresovan za ovaj zakon, pred parlament dođe neki drugi ovlašćeni predlagač. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović nije prihvatio njen predlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari