Prilika za povezivanje i kreiranje razvojnih programa: Ministar Momirović otvorio SEE Invest Expo 2024 u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevca

 

Na Šumadija sajmu u Kragujevcu danas je otvorena jednodnevna sajamska manifestacija SEE Invest Expo 2024 na kojoj su predstavnici lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija iz čitave Srbije predstavili svoje najvažnije razvojne projekte. Sajam je svečano otvorio Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije.

– Kragujevac je oduvek pa i danas ključni industrijski privredni centar Republike Srbije. Drago mi je da Stelantis polako pokreće proizvodnju i da se u prethodnom periodu puno fabrika se podiglo. Ništa od ovoga nije došlo preko noći i zato sam se posebno zahvalio gradonačelniku Dašiću. Dugo sarađujemo, puno toga je urađeno u vašem gradu i zato je važno da iskoristimo priliku kao što je Expo 2027. da dodatno angažujemo kako našu građevinsku tako i sveopštu industrijsku operativu, kazao je Momirović.

U ime Grada Kragujevca obratio se Aleksandar Milošević, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima koji je naglasio da održavanje SEE Invest Expo 2024. u Kragujevcu pruža jedinstvenu priliku za predstavljanje našeg dinamičnog razvoja, privlačenje investitora iz različitih industrijskih sektora.

– Ovaj sajam nije samo platforma za promociju već mesto gde se okupljaju lideri, inovatori, investitori kako bi razmenili ideje, prepoznali potencijale i krenuli u nove poslovne prilike, istakao je on.

Milošević je dodao da je Kragujevac kao privredni i ekonomski centar Šumadije započeo novi investicioni ciklus uz podršku Vlade RS kroz ambiciozne planove u okviru projekta „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027”.

Ovaj ciklus obuhvata projekte u oblasti infrastrukture, privrede, zdravstva, obrazovanja i sporta. Od ukupno 17,8 milijardi evra koliko je država opredelila za nacionalne projekte, za Kragujevac je izdvojeno 1,2 milijarde evra. Među glavnim projektima su igradnja Severne obilaznice oko Kragujevca, nova industrijska zona u Cvetojevcu, brza saobraćajnica Kragujevac-Mrčajevci, izgradnja železničke pruge Sobovica-Lužnice što će dodatno učvrstiti poziciju Kragujevca kao strateškog čvorišta u povezivanju sa ostatkom zemlje i regiona, smatra on.

Danilo Jerinić, direktor Sektora operacija EXPO 2027 istakao je da su nove ideje i projekti potrebne i Kragujevcu i Srbiji i da su ovakve manifestacije upravo prilika da se one razmene i nadograde.

– Manifestacija koje će se održati u Beogradu Expo 2027 imaće sličan karakter, samo na međunarodnom nivou. Uspeli smo da dobijemo organizaciju ovog događaja u veoma jakoj konkurenciji u kojoj su se nadmetali Amerika, Tajland, Španija i Srbija. U pitanju je specijalizovana izložba koja se održava između dve velike svetske ekspo izložbe. Imali smo Dubaji 2021. godine, sledeće godine Osaku (Japan) i Rijad 2030. godine, i uvek između te dve izložbe imamo specijalizovani ekspo. Specijalizovani ekspo uvek ima temu, a ona će u Beogradu biti „Igraj za čovečanstvo“, sa podtemama sport i muzika. Ova tema nosi veliki potencijal, rekao je Jerinić i dodao da se kao domaćini operativno spremamo za 6 miliona posetilaca ovog sajma imajući u vidu da na 6 -7 sati vožnje od Beograda živi 65 miliona ljudi, a na dva sata vožnje avionom preko 400 miliona ljudi.

U okviru pratećeg programa današnje sajamske manifestacije predstavljen je program EXPO 2027, razvojni potencijali Grada Kragujevca i nekoliko opština i regiona koji se nalaze među današnjim izlagačima, kao i održane tematske panel diskusije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari