Prištinske takse koštaju milion evra dnevno

Uprkos najavi predsednika, Srbija bez spremnih kontramera Kosovu

Ostavite komentar


  1. Ne gubi Srbija ni dinara zbog tih carina, to je sasvim pogrešno postavljanje svega toga. Srbija je izgubila tržište za deo robe koju proizvodi, što je u osnovi isto kao i da su otkazane porudžbine, ali to nije gubitak novca jer roba može da se proda nekom drugom ili, u krajnjem slučaju, da se ne proizvede. Kosovo će dok ovo traje sve to što se uvozilo iz Srbije zameniti uvozom iz drugih država, tako da i kada se ukinu „carine“ Srbija tamo neće imati šta da proda…

  2. Varate se ako mislite da je samo Srbija na gubitku.
    Građani Kosova, godinama naviknuti na srpske proizvode, među kojima su najvažniji lekovi, sada su prinuđeni da kupuju ono što se nudi. A nudi se svašta. Potpuno sam siguran da je mnogo robe sumnjivog porekla i kvaliteta. U poslednja dva-tri meseca sam se lično uverio kupujući lekove i medicinski materijal za bolesnog oca.
    Uprkos svemu, čini se da srpske robe ipak ima u prodaji, ali u smanjenom obimu. Cene su naravno uvećane.
    Sve u svemu, ceh plaćaju građani, i u Srbiji i na Kosovu.

    1. lako je ima kola prelazi granicu i kupi sta oces ako ti nestaju i to vrednosti do 175 evra i opet se vracaj ima izbora … QIFSHA ROBT

    2. Ako si ti Adil Bajrami ja sam John Lenon, zasto lazes za lekove, dolaze od Slovenije, i cele Evrope a cena je ista, nemoj da lazes.

  3. Da li se sećate vremena kada su uvedene ove takse, mslim, da je to bilo nakon uspešne akcije Srbije da se Kosovo ne primi u INTERPOL ili neku drugu organizaciju, mislim da su zvaničnici rekli da te takse najviše pogađaju Srbe na Kosovu, čak se apelovalo na slanje međunarodne pomoći Srbima na Kosovu te da takse nemaju nekog uticaja, značajnijeg, na privredu u Srbiji. Izgleda da baš i nije tako. Samo da analize za kontra mere ne prave isti, da ne bude još veća šteta, ti kamioni valjda plaćaju neke takse, dozvole za prelazak preko naše teritorije, toče gorivo, imaju trošak, uspostavljaju kontakte…Trebalo bi da se uradi uporedna analiza dobiti od ne ulaska u Interpol i gubitka od taksi, pa ako vredi, molim. Mada, valjda je to unapred sagledano.

    1. Izvoz iz centralne Srbije na Kosovo je oko 3% ukupnog izvoza iz centralne Srbije. Kada se na to dodaju sverc i kupovina velikih kolicina robe pre uvodjenja taksi, gubitak za privredu Srbije je zanemarljiv. Nije propala ni jedna od firmi iz centralne Srbije zbog tih taksi. Ali ako Srbi treba da racunaju sta im se isplati, zasto isto to ne vazi i za Albance? Da li su Albanci izracunali koliko skuplje sada placaju odredjene proizvode ili koliko losije proizvode dobijaju, koliko manje su naplatili poreza i carina zbog sverca i to zbog nekakvog nacionalistickog pokusaja da glume drzavu?

      1. Kako to izvoz iz centralne serbije na Kosovu ? gde to ima drugo pa ti kamijoni sa robom stanu pored granice i placaju sve kao i na ostalim granicam drugih derzava sta bi voleli vi dase tako igra derzavu i r.s banjaluka sa Sarajevu ali to nemoze.

        1. Komentari su ti polupismeni, odisu primitivnim, zaostalim i prevazidjenim nacionalizmom i sovinizom, promasio si sajt dete, idi na neki gde se okupljaju ovakvi kao ti pa tamo rasipaj „pamet“.i demonstriraj kakav si „megagiga“ Albanac.

          1. Zašto vređate čoveka. Srpski verovatno nije učio u školi kao što vi niste učili albanski. Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, a da ono ne vređa druge učesnike u diskusiji.
            Kada bi bili bar malo tolerantni, svima bi bilo bolje.

  4. Boze glupih li komentara:“Srbija gubi million evra dnevno zbog taksi.To je samo vrednost robe koja se izvozila na Kosovo .Ta roba je ostala u Srbiji I nista nije izgubljeno.Prozvodjaci iz Srbije traze nova te ista,a gubi samo Kosovo jer u zamenu kupuje skuplje .

    1. @Rasa*** Gube proizvođači iz Srbije pošto će svoje proizvode morati da prodaju jeftinije na tim novim tržištima,ako ih uopšte nađu.Zar mislite da potencijalni svetski uvoznici srpske robe ne znaju u kakvom su škripcu ovi gorepomenuti?A roba mora da se proda jer nema svrhe da se proizvodi i skladišti u Srbiji ili da se ne plasira na tržištu.Evo,cela Evropa vapi za Jaffa-keksom i lekovima iz Srbije koji su bili namenjeni izvozu na Kosovo,plaćaju,ne pitaju za cenu?!

      1. Šta sanjate? Te Jafa kekse, Plazmu, lekove, povrće i voće koje je višestruko zagađeno i preprskano malo ko u evropi kupuje. Čak i braća Rusi vraćaju nazad zbog istih nedostataka. shvatite da srbija nema ništa svoje da ponudi domaćem i inostranom tržištu jer je državi lakša zarada na porezima i akcizame, nego, ne daj bože da,da nekom podsticaj za proizvodnju.

        1. @Aleks

          Nemas pojma pa lupetas. Rusi su do sada vratili nekoliko kamiona robe i to vise zbog toga sto se poljsko voce pokusalo prosfercovati kao srpsko. Zanimljivo da su po mentalnom sklopu, ovakvima kao ti, upravo najblize srBske patriJote. Neverovatno kako ste isti

  5. Dosta više sa lažima. Ne živi na Kosovu 100 miliona ljudi, pa da se gubi novac zbog tržišta. Ko se i malo u ekonomiju razume, zna, da su ove takse obična farsa koja služi da se dobro, ali dobro, zaradi na crno sa svom tom robom što je obuhvaćena. Ajde Rasime ne lupetaj više i ti tvoje gazde.

  6. najobicnija glupost.pa srbija ce verovatno propasti ako kosovo podigne carine. pa ne budite smesni. jedno prkno kakvo je kosovo nema presudan uticajk na privredu srbije. tu robu treba prodati nekom drugom, traziti nova trzista i nista vise. a taksa je uvedena zbog korupcije kako bi siptarski vodje zaradili na uvozu robe koji ce vrsiti njihove firme i ljudi. ovaj ljajic je izgubio kompas. idi covece u penziju nisi ni za sto. sto godina ministar i nista dobro za srbiju nisi uradio samo za sebe i svoj dzep.

    1. Da i za to ne treba puno pameti ali lost Danas ima zadatak da siri defetizam da ako Srbija ne prizna Kosovo nestace i Srbije i Srba.

    2. Nikave kontra mere ne treba uvoditi i ne kukati koliko gubimo. Ocigledno je da sto se tice R. Kosovo ona je ta koja najvise gubi. Stopirani su Briselski Pregovori, vizna liberalizacija, uvedene sankcije pre svega od SAD i vraceno im oko 140 Dzihadista pripadnika ISIS pa mozemo ocekivati akcije poput onih na Gregorijanski Uskrs u Sri Lanki.
      Onda ce Zapad dici ruke od R. Kosovo a Srbija legalno i legitimno poput Sirije i Venecuele zatraziti vojnu intervenciju Ruske Federacije i Kine i jednom za svagda se resiti i albanskih islamista i definitivno zaokruziti srpsku drzavu. Sto se tice Albanaca Oni ce pobeci onde odakle su dosli preko Prokletija.

      1. Dobro je sto Vlast iz Srbije radi ovako te Oliver te Voz te vredjanje preko stampe iyd itd. Dobro je za Srbe koji su se iselili od 1981 g do 1999 svi primaju sa budzeta .Dobro je da se pokrije nerad i pljaacka. Sta to proizvode sendvicari nista sve je to JKP Opstina Lazo borci itd. Sta da se izmirimo a odakle da im dajemo penzije pa SVI SU ONI RADILI PO 20 FODINA U SRBIJI a nedajemo im ni dinar penzije. I ovako sad na 1 radnika 3 penzionera i 2 socijalna slucaja i 6 u administraciji. VALJDA VIDITE DA ZATVARAJU POSTENI PRIVATNICI KOVACI STOLARI FRIZERKE a Beko Kosmajac Radoicic Miskovic oni su sa KIPRA

      2. @Miodrag…***Koliko gluposti pročitah u tvom komentaru!Porediti Srbiju sa Sirijom i Venecuelom?! A kako misliš da rusija i Kina dobace do Kosova,preko NATO zemalja i Bondstila,KFOR-a?! :-):-):-)!!! E,baš su blesavi da izazivaju međunarodni konflikt zbog Srbije i Kosova!Što se tiče Albanaca njihovi preci su authtono stanovništvo u današnjoj Albaniji i današnjem Kosovu,a Sloveni,pa i Srbi, su došljaci na Balkanu,pa je pitanje gde bi ko trebao da beži!

      3. E moj -Miodrag iz Peci tebi je lako . Ti Micko primas 75 evra od Kosova i ovde si na budzetu i tvoji u JKP a malo kapne od stanova po Kragujevcu i Kraljevo i sad bi da tako stanje ostane. Prodao si imanje i sad zelenasis A MI VAS IZDRZAVAMO. Izvoz za vasu majcicu Rusiju 5,88 posto. Ko da izrani TE.Obilic i njenih 5000 radnika koji ne rade od 1999 a primaju prosek EPSA puni 20 godina. Vozite auta PE \ GL \KM \ PR – nikom ne placate nista Sendvicarite i drzite predavanja . Ajd jedno pitanje KAD SIPTARU PRODAS IMOVINU I KUCU ZA MILION EVRA JEL PRODAJES I DEDIN GROB ILI NE

        1. Nisi obavesten of R. Kosovo primam 90 Evra. Povecanje ide od januara 2019. god.
          Za ostalo iz tvojih usta u Bozje usi.

          1. @Miodrag…*** Živiš od 90 eura i plaćaš Internet?! Koja ti je matematika? Verovatno ništa ne plaćaš,vodu,struju,ostale komunalije…? Ili možda radiš nešto sa strane,bez poreza i PDV-a,a?

      4. Vi trazite razgranicenje da nebi sutra kukao za Presevsku Dolinu i Sandzak a mozda i VVranje i Nis kao za Kosovu a ti sanjas u glupoisti JOJ idi u lecenje jer od frustracije pricate gluposti

      5. Odakle ti izroni crni Miodraze,kakva crna rusija,sirija,venecuela,rat. Zar su stigle gljive na kosovu,pa imasprobleme. Putin nezna sta ce od problema sa siromasnim narodom i sankcijama,a ostale dve propale diktature nisu vredne pomena. Za primer da ti objasnim da maleni Izrael svaki dan bombarduje delove sirije i nikakvih s-400 se ne boji. Od ruja svi beze a mi se lepimo. Znate li da rusija gas i naftu dobija pomocu opreme iz USA i Engleske,znate li cije su polovina akcija gazproma,rosnjeft,sberbanka,vtb? Pa zapadne. A znate gde imaju vile,jahte i dvorce vladari rusije? Pa na zapadu naravno i zene ,deca sve im je na zapadu. Ne uzdaj se uzalud,nego miriti se sa komsijama Albancima koji umeju ceniti ljudskost.

        1. iseljenik iz Srbistana

          Od srbskih patrijota samo su ovakvi srbijanski autosovinisti sa stokholmskim sindromomsmesniji.

      6. Miodrage to sanjas sa otforenim ocima ko vase vodje jer nikad se nece to desit samo sanjaj rusija i kina su ti daleko ako si sljeo ne mozemo ti pomoc ili bjezite vi u rusiju odakle ste dosli

  7. Ove price plasirane od strane velikog vodje,rasima i ostale bulumente,mogu da prodju kod njihovog polupismenog glasackog tela i nigde vise.Da li iko zna koliko robe treba da se izveze da bi se „GUBILO“ milion evra dnevno??To su takve budalastine i ne znam kako neko od novinara ne zacepi usta vajnom ministru i svima ostalima koji plasiraju ove gluposti.NIJE SVA ROBA KOJA SE IZVEZE „ZARADA“,vec mozda 10-15 posto marze,alo rasime seljacino.Drugo roba se i dalje izvozi na KIM na crno i samo glupi siptari gube jer ne naplacuju dazbine za svoju nepriznatu drzavu-ali su glupi da ukapiraju.Znaci cutite bagro vuciceva,ne znate koliko je DVA PUTA DVA.

    1. kuda bre ulazi ta roba na cerno kada pre takse su usli 100 do 300 slepera dnevno danas sa kontrabandiranom robom sa kombijem nemoze da izmeni ta kolicina robe ma ne pricaj gluposti od mersnje prema Albancima i frustracije pisete gluposti

  8. Kakve kontra mere Srbija da uzima protiv Kosove? Srbija je uradila isto celo vreme, blokirala nasu robu, ljude i druge stvari. Nema nista sto Srbija moze da uradi kao kontra meru sem da blokira Albance da ne ide preko Srbije u EU, ali to je samoubistvo ako to uradi izgubice vise od miljarde eura od toga, Albanci misle da nekako blokiraju ljude da ne se voze preko Srbije, da se iskoristi drugi koridor preko Crne Gore i Hrvatske.

    1. pa ne mogu ni to da urade jer nemogu samo Albancima sa Kosovo da im zabrane prelezak prema serbij to bi znacilo i zabrana za serbe sa Kosova

    2. Kakve kontramere? Ima ih koliko hoces. Suspenzija posebnog pozivnog broja koje ce da vas kosta milione i milione evra, suspenzija srpskih dokumenata Albancima cime se atomatski gubi pravo na boravak po EU drzavama, naplata prolaza kroz Srbiju, taksa na robu iz „drzave kosova“, taksa na tranzit robe iz drugih drzava koje idu u „drzavu kosova“, taksa na vodu iz Gazivoda, taksa na struju, taksa za prelet… Ima koliko hoces. Moze sve oko Srbije samo onda rastu troskovi sto ce dovesti do jos veceg sverca iz centralne Srbije… I jos nesto, mali ste i najbedniji u Evropi i niko zbog vas Albanaca sa Kosova nece propasti. Niko a najmanje Srbija.

      1. Sve ovo sto si napisao kao predlog za neku kontra meru vec se sprovodi prema kosovskim albancima.I to od 2008 godine.Sto se tice nekih dokumenata bez kojih po tebi nema nam spasa nemoj sebe da varas .Kosovo je priznata drzava i njeni gradjani imaju legitimacije sopstvene drzave .Ima puno koji veruju u ovu bajku.Nemoj.Nije istinita

        1. @Rks, deni, O i biri i shkines i kako se sve jos potpisujes

          Nista od gore navedenog Srbija nije uvela ali moze i treba. Nego,pProbaj sa tim dokumetima te tvoje „priznate drzave“ da se pojavis na granici Madjarske ili Hrvatske i da udjes na teritoriju EU. Jedini ste u Evropi kojima trevbaju vize za EU. Jedini. Vi Albanci placate stotine i hiljade evra da dobijete adresu u centralnoj Srbiji da bi dobili srpski pasos, zasto, ako ste „priznata drzava“ i mozete gde hocete?

  9. Čekaj, bre. Kome političari mažu oči? Nadali dreku oko taksi. Ispade da Srbija plasira robu samo na Kosovu, pa će zbog taksi zapasti u krizu. Ne propada Srbija zbog taksi već zbog kleptomanije svih političara i tajkuna. Zar srbija ne izvozi svoju robu u svet? Šta bi sa „velikim“ šansama na ruskom i kineskom tržištu? Biće da je roba koju proizvodi srpska tajkunarija neprihvatljiva tim tržištima zbog lošeg kvaliteta. Zbog lošeg kvaliteta ne mogu da je prodaju ni drugde u svetu. Zašto niko ne javlja o kontingentima robe koju nam vraćaju i Kina i Rusija zbog očajno lošeg kvaliteta? Pa, naravno, ta se roba može uvaliti na Kosovu, jer naši politikanti i naši kriminalizovani tajkuni bratski sarađuju sa istim takvim kriminalizovanim politikantima i tajkunima sa Kosova (bez obzira na veru i naciju). Niko ne kontroliše kvalitet te robne skarabudževine. Niko, što je još tragičnije, ne istražuje koliko su te robe štetne po zdravlje. Nigde nikakvog isnpekcijskog izveštaja. Škart, koji nama prodaju po paprenim cenama, mogu da uvale još samo na Kosovu. Otuda dreka i galama. Skriveni interesi političara i tajkuna se zato motaju u tzv. nacionalni interes.

  10. Slobodna trgovina je vazan elemenat demokratskog drustva, sto znaci da ni na Kosovo i u Srbiji ti parametri nisu postognuti. Ova drustva jos nisu spremen da prihvate uslove i prava EU. Taksama se ne postize nista ni Kosovo ni Srbija, jer najveci ceh ovakve ekonomske politike placaju najobicnih gradjani, koji jedva guraju kraj meseca. Srbija i Kosovo ne trebaju da medjusobno stave prepreke, treba saradjuju u svim poljima zivota i rada. Ono sto se desilo nikako ne treba zaboraviti, ali treba ostaviti istoriji i pravdi da se time bave. Nemamo prava da opteretimo mlade generacije sa nesrecnim dogadjajima izmedju srba i albanaca, jer i drugi narodi u svetu imali slicne probleme ali mudroscu i dalekovidnom politikom prevazisli te probleme i uspostavili put saradnje i suzivota.

  11. Ukinuće važnost Srpskih dokumenata tj pasoša izdatih građanima sa Kosova* , tako da neće moći da ih koriste više za boravak i odlazak u Evropi i svetu., pa će morati da idu do lokalnog konzulata ili u Beograd ponovo da vade dokumenta, uspostava zabrane leta za civilni saobraćaj , južno od Kraljeva., ukidanje međunarodnog telefonskog pozivnog broja, otežan internet i telefonski saobraćaj , zatvaranje prelaza za civile, prelazak preko treće zemlje sankcionisan do zabrane ulaska u Srbiju., baunti nagrade živ ili mrtav nagrade za zvaničnike s tog područja koji su počinili zločine nad civilima., angažovanje trećih zemalja os da vrše njihov lov i predaju srpskim pravosudnim organima……itd, itd…

    1. Pa da (?),……… sve bi ovo moglo da prođe da smo mi snažni, respektibilni, vodeći,……nekakav faktor u svetu, dominantni u ekonomskoj sferi i uopšte u geostrategijskom smislu i još ponešto. Pošto sve to, a i još podosta toga, nismo i štono kažu ‘nema pas za šta da nas ujede’ onda sve to možemo okačiti mačku o rep. Znači, možemo samo da frkćemo, mumlamo, kukumavčimo,……..i psujemo sami sebi u bradu dok nam se pristojan svet čudi i ismejava nas. Nećemo se mi opasuljiti nikada i zbog toga smo tu gde jesmo, večito u nekom mulju.

  12. Uporno se takse zele prikazati kao najveci problem sa kojim se susrecu Srbi na KiM , sto apsolutno nije tacno . I dalje najveci problemi Srba su njihova uzurpirana imovina i atak na preostalu imovinu , nefunkcionisanje srpskih institucija , nesigurnost i nebezbednost …….

    1. Istina je sasvim drugacija. Najveci neprijatelj Srba na Kosovu kao i ostalih u vasem okruzenju je ubitacna politika vaseg „naprednjackog“ rukovodstva… Oni njima ne dozvoljavaju da zive tamo gde su…

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.