Vlasnik pirotske Industrije odeće Prvi maj Konzorcijum iz Beograda, koji čine Irva investicije i Trgovinsko preduzeće Jabuka koji je za 1.750.000 evra kupio tu fabriku, obavezao se da u narednih godinu dana neće otpustiti radnike i da će uz socijalni program prihvatiti i dopunski program, odnosno da će isplatiti zaostala potraživanja radnika u iznosi od 120 miliona dinara.

Vlasnik pirotske Industrije odeće Prvi maj Konzorcijum iz Beograda, koji čine Irva investicije i Trgovinsko preduzeće Jabuka koji je za 1.750.000 evra kupio tu fabriku, obavezao se da u narednih godinu dana neće otpustiti radnike i da će uz socijalni program prihvatiti i dopunski program, odnosno da će isplatiti zaostala potraživanja radnika u iznosi od 120 miliona dinara. Generalni direktor Prvog maja Miroslav Golubović rekao je novinarima da je to jedini izlaz iz teške situacije, u kojoj se našla pirotska fabrika.
– Pretila nam je opasnost od stečaja, ali smo uspeli da se izvučemo. Očekujem da će vlasnik imati sluha i da će nastaviti proizvodnju. Dajemo im brend koji je već pronašao put do domaćih potrošača, a kroz lon poslove i do evropskog tržišta. Očekujemo da će investicija od četiri miliona evra, kao i bolja organizacija posla dati dobre rezultate. Kupoprodajnim ugovorom kupac je prihvatio da isplati komercijalne obaveze „teške“ oko osam miliona evra, a država mu je otpustila dug od devet miliona evra. Uspešno je završen i socijalni program – rekao je Golubović, dodajući da očekuje da će se najpre investirati u zastarelu opremu u proizvodnim halama konfekcije i trikotaže.
Zadovoljstvo zbog uspešno završene privatizacije izrazio je i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, rekavši da je Prvi maj sa oko 2.000 radnika jedan od stubova pirotske privrede.
– Nadam se da će ova fabrika nastaviti uspešno da radi i i dalje biti vema važan činilac privrednog razvoja grada. Izbegnuto je ono najgore. Očekujem razgovor sa vlasnicima kako bismo se upoznali sa njihovim planovima – rekao je Vasić.
Predsednici Samostalnog sindikata i ASNS Zoran Živković i Goran Živadinović su, takođe, izrazili očekivanje da će fabrika doći do veće uposlenosti kapaciteta i boljeg standarda radnika. „Imamo obećanje vlasnika da u narednih godinu dana neće biti viška radnika. Sve smo to definisali kolektivnim ugovorom koji posle tog roka za odlazak iz fabrike predviđa 300 evra po godni staža. Sindikat se zalagao da se proces privatizacije uspešno okonča i sada ćemo pratiti da li će obećanja biti ispunjena“, kaže Živković.
U Prvom maju je zaposleno oko 1.800 radnika koji su u proseku primali oko 12.500 dinara mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari