Privatizacija u tajnosti? - Ministarstvo privrede zabranilo novinarki da bude na otvaranju ponuda za JRB 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Portal Pištaljka saopštio je danas da je Ministarstvo privrede zabranilo novinarki tog portala da prisustvuje otvaranju ponuda za kupovinu državnog preduzeća Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB).

Time je, kako je u saopštenju Pištaljke istaknuto, ministarstvo prekršilo zakon i onemogućilo da javnost sazna ko je zainteresovan da kupi najveće srpsko brodarsko preduzeće.

Precizirano je da je otvaranje ponuda bilo u četvrtak u zgradi Ministarstva privrede, a da je portal Pištaljka bila jedini medij koji je želeo da izvesti sa tog događaja.

Pištaljka je dolazak na otvaranje ponuda zvanično najavila, a Ministarstvo privrede je zabranu izveštavanja pokušalo da opravda uredbom Vlade iz 2014. godine o načinu prodaje kapitala državnih firmi, ali tom uredbom ne zabranjuje se prisustvo ni novinara ni drugih zainteresovanih lica, naveli su iz Pištaljke.

Na pozive Pištaljke, dodaje se, nije odgovorio ni izvršni direktor JRB-a Mladen Grujić, dok ih je pravnik u preduzeću Milan Blagojević uputio na Ministarstvo privrede.

Kako je navedeno, ministarstvo je JRB ponudilo po ceni od 21,9 miliona evra, što je sedam miliona evra manje od cene samo jednog posla koji je ova firma dobila neposredno pre oglašavanja prodaje.

Prema saznanju Pištaljke, za kupovinu JRB nije stigla nijedna ponuda, što, dodaje se, ministarstvu otvara mogućnost da tu firmu uskoro ponudi po upola nižoj ceni.

Podseća se da Pištaljka već mesec dana izveštava o postupku privatizacije najvećeg srpskog brodarskog preduzeća.

Privatizacija je pokrenuta u julu i to neposredno pošto je JRB dobio posao prevoza uglja za Elektroprivredu Srbije, vredan više od 28 miliona evra, da bi je Ministarstvo privrede obustavilo posle samo jednog dana, naveli su iz Pištaljke.

Dodaje se da se od prodaje nije odustalo pa je postupak ponovo pokrenut polovinom avgusta. Država je u prvom navratu za JRB tražila 29,2 miliona evra, a u drugom 21,9 miliona evra.

Pištaljka je pisala i da su uslovi prodaje takvi da na njih mogu da odgovore samo dve firme – „Karin komerc“ i „Hidro-baza agregati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari