Privreda i povlašćeni najviše na dobitku 1Foto: N. Kovačević

Daljinsko grejanje u Užicu je pojeftinilo i to za 2,4 dinara za domaćinstva, a za privredu i povlašćene korisnike cena je niža za 26 dinara.

Prema novom cenovniku, koji je utvrdilo Gradsko veće, domaćinstva će, umesto 92,2, plaćati 89,8 dinara, a privrednici i povlašćeni korisnici 112 dinara umesto dosadašnjih 138 dinara po kvadratom metru. Ta usluga u Užicu se plaća svih 12 meseci u godini.

Gradonačelnik Tihomir Petković je objasnio da je pojeftinjenje grejanja veće za privrednike i povlašćene korisnike nego za domaćinstva, zbog potrebe da se usklade odnosi cena između tih kategorija potrošača, a koje je ranije utvrdilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Prema tom odnosu, cena za privredu i povlašćene korisnike ne bi trebalo da bude veća od 25 odsto od cene za domaćinstva.

– Sa prethodnim sniženjem u martu, cena za građane biće za oko pet dinara niža nego u prošloj grejnoj sezoni. Za privredu i povlašćene korisnike to je skoro duplo niža cena, jer su u februaru plaćali oko 214 dinara, a ove grejne sezone plaćaće 112 dinara. Mnoga preduzeća su otkazivala tu uslugu i ovo sniženje bi trebalo da ih motiviše da ponovo koriste tu uslugu, rekao je Petković i dodao da je jedna od najvećih pritužbi privrednika bila uprava velika razlika u ceni za građane i za njih.

– Izašli smo im u susret, jer su cene energenata snižene, ali građani ne mogu da budu u boljoj poziciji od privrednih subjekata i povlašćenih korisnika, poručio je gradonačelnik i odbacio sumnju da se iza najnovijeg sniženja kriju politički motivi. Istakavši da se nove cene neće negativno odraziti na poslovanje JKP Gradska toplana, Petković je kazao da je to preduzeće „za protekla tri-četiri meseca uložilo oko 29 miliona dinara u nove investicije“, kako bi se ublažio problem aerozagađenje.

– Osim kotlarnice u bloku Zlatibor, ostale kotlarnice kao energent koriste gas, rekao je Petković i naveo da je u planu gradnja nove kotlarnice i to u Međaju, za šta će naredne godine grad zatražiti donacije ili će se zadužiti kreditom.

– Time javni sektor neće biti zagađivač vazduha, ali ostaje da rešimo problem individualnih ložišta u okviru mera za energetsku efikasnost, za šta su sredstva predviđena u gradskom budžetu. Ostaje nam i to da i dalje ubeđujemo poslovodstvo preduzeća „Jedinstvo“ da ponovo snizi cenu priključka na gasovod, ali zasad oni na to nisu spremni i podsećaju na to da su ranije snizili cenu i to sa 980 na 490 evra, rekao je Petković i naveo da je, osim te takse, domaćinstvu koje želi da koristi gas potrebno od 2.000 do 3.000 evra za opremu i instalacije.

Objasnivši da sniženje cena grejanje nije posledice sniženja gasa, nego mazuta, Zoran Šibalić, direktor JKP Gradska toplana, rekao je da je ta toplana bila jedina u Srbiji koja nije poštovala uredbu Vlade Srbije o tome da se odnos cena za građane i privredu i povlašćene korisnike uspostavi na 1:1,25 i da je zbog toga ministarstvo u nekoliko navrata intervenisalo.

Plaćanje po utrošku

Iako je prošle godine u celoj Srbiji, kako je Šibalić rekao, trebalo da se uvede plaćanje po utrošku toplotne energije, problem su zgrade koje su stare 40 i više godina, a koje troše velike količine energenata. „Ako bismo odjednom uveli plaćanje po utrošku toplotne energije, mnogi građani bili bi nezadovoljni, jer bi računi bili izuzetni visoki. Da nam se ne bi dogodilo kao u Nišu, da građani otkazuju daljinsko grejanje, jer su odjednom, bez priprema, prešli na taj sistem, moramo sukcesivno da ga uvodimo, a stanari bi trebalo da preduzmu mere energetske efikasnosti“, poručio je Šibalić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari