Kada smo imali veće stope privrednog rasta, od 2000. do 2012. ili od 2012. do sada?

Ostavite komentar


  1. Od 2008 je oterano milion ljudi iz zemlje sto je najviše uticalo na kvalitet života zato sto oni vraćaju mnogo novca u zemlju . Naravno dugorocno će nas to skupo koštati . Inače korupcija čini veći deo privrednog rasta, sto će nam se takodje obiti o glavu.

  2. 2012.godine samo su se rotirale DS i SNS u vladi, a ostale stranke ušle su u koaliciji sa SNSom. U tekstu vam se potkrala greška. SPS i PUPS bili su deo vlade Mirka Cvetkovića 2008.godine, iz čega proizilazi da perod 2000-2012. nije period između dve vlasti SPS. Februara 2004.godine SPS je dao podršku manjinskoj vladi čiji je stožer bio DSS. Brzo zaboravljamo!

  3. Da da
    Tada su povećali plate u cugu po 25%
    A evro skoči sa 80 na 120
    Sada povećavaju toliko da se pokrije inflaciju.
    Čista matematika, tada si za minimalac imao da uzmeš 300litara benzina toliko je i danas.

  4. A niko ni da bekne da je kurs evra nerealno fiksan već 10+ gidina, prilivi od PDV su u dinarima enormno povećani zbog ogromnih poskupljenja, a njima se kupuju obezvređene devize čijom sumom se vlast sada hvali. A evro 2012 i danas ne vredi isto. Tad je mogao da se izgura mesec sa 400 evra, a danas je malo i 1500.

  5. Ma Srbijica ja 2012. Završila sa, po ko zna koji put, besmislenim pokušajem, da osmisli svoju besmisao….ha ha ha

  6. Kako god koristili statističke podatke, stanje u zemlji koje je DOS sačekalo posle devededetih , ne može se porediti sa 2012. Nismo bili na dnu, trebalo je izvući zemlju i narod iz provalije u koju su je gurnuli ovi koji danas misle da su nam svima vrane popile mozak.

  7. A veštački kurs je baš osnov za poredjenje kao i „ista“ početna pozicija 2000.i 2012.

  8. A niko da spomene da je drzava tada bila razorena ratom do 2000 godine.Ukradene penzije ,stednje itd.

  9. Ovo što sklapate kako autoru Obradoviću i Danas-u odgovara je, gospodo, smicalica i šarena laža.
    To što se odigravalo u periodu 2000 – 2010 god je neuporedivo sa onim za period posle 2012 god.
    Zašto?
    Pa u periodu 2000 – 2010 god odgiravala se privatizacija. Samo je taj prihod + početna proizvodnja u cementarama, fabrikama dovana i pivarama doprinosio promeni GDP-a. Stanje u javnim finansijama je bilo dovedeno do katastrofe. Ničega nije bilo.
    U periodu posle 2012 god je moralo da se počne sa ozdravljenjem ekonomije: stopiranje zaduživanja, dovlačenje stranih fabrika u kojima se stvarala nova vrednost, konsilidacija javnih finansija, … (neću da navadim šta je do sada postignuto, to se dosta očigledno zna).

    Prema tome, ne pokušavajte da varate gradjane Srbije.
    To što pokušavate da proturite je besmislica.
    Neće proći.

  10. Objektivno, prethodna vlast (2001 do 2012) bila je uspešnija od sadašnje. Jeste da je visokom privrednom rastu za vreme prethodne vlasti, naročiti do krize 2008. prethodila izuzetno niska osnovica, ali i razorena ekonomija 90-tih i velika kriza iz 2008. godine. Ova vlast je imala znatno povoljniju poziciju, ali nije dorasla za ozbiljniji napredak. Krenula je prečim putem, da stranim kapitalom diže ekonomiju, otuđujući sve što se može otuđiti. Postajemo kolonija i to ti je.

  11. Bolja nam je stoa rasta od većeg dela Evrope. Kako to lepo zvuči.
    Dva jajeta je dovoljno za ceo dan, a koštaju samo 30 dinara. Tako nam neki ministar reče. Sledeće godine ćemo imati 4 jajeta za ceo dan koja će koštati 60 dinara i to je stopa rasta 100% . Ne bitno što nas hrana za jedan dan košta pola evra, a Evropljani troše 50 evra na hranu dnevno (100 puta više nego mi) Mi smo u procentima stope rasta bolji od njih.
    Nema nam ravnih 😀

  12. Najzalosnije od svega je kada se stalno slusa oni bivsi, oni su uradili ovo uradili ono, a mnogi pa i g. Mali su bili u toj nekadasnjoj vlasti cak na visoj poziciji kao i mnogi drugi u sadasnjoj vlasti koji se trude da ne strce mnogo samo povremeno. Isto tako i g. Vucic i g. Mali pa i ostali iz bivse vlasti zaboravljaju to vreme i sta je moglo da se uradi a mnogo toga nije moglo da se uradi. Tuzno je slusati i g. Malog i g. Vucic i drugi iz bivse vlasti koji se brecaju stalno na one bivse a ima nekih koji su toliko dosadni sa onih 619 miliona pa sto bre ne uhapsite coveka vec jednom da mu sudimo a ako ne mozete zato sto nema, onda oladite vec jednom. Ne kazem da ova vlast nije radila dobro ima tu pozitivnih stvari ali ce nas ukopati sa Stadionom, Expom i Rafalima, zivi bili pa videli a dugove, drugari i drugarice racunajte ovak Pra, Pra, Pra, Pra, Praunuci ako bog da da se prezivi moguca apokalipsa. Ziveli

  13. @Babe i Zabe, nece bas biti da ste u pravu morali bi ste se dobrano vratiti u vreme od 90-tih pa onda pricati na ovaj nacin. Slazem se da je puno uradjeno ali ne zaboravite po koju cenu, slaba vam je matematika. A ovo sto je navedeno u tekstu nije stav Danas-a nego ekonomista koji isto tako dobro poznaju ondasnje prilike i sadasnje prilike. I lepo je receno mnogi pa i g. Vucic i g. Mali su bili kao i mnogi drugi koji ne talasaju mnogo u toj bivsoj vlasti.
    @Dragica upravo tako a mogao bi i @Babe i Zabe da malo razmisli o ovome sto @Dragica kaze. Ziveli

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.