Privredni rast Nemačke u trećem kvartalu 0,4 odsto 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemački bruto domaći proizvod u trećem kvartalu porastao je više nego što je prvobitno procenjeno uprkos energetskoj krizi i inflaciji koje opterećuju najveću evropsku privredu, pokazuju konačni zvanični podaci objavljeni danas.

Nemački BDP je u periodu od jula do septembra porastao 0,4 odsto, saopštio je danas statistički institut Destatis, koji je krajem oktobra rast procenio na 0,3 odsto.

Na godišnjem nivou BDP je porastao 1,3 odsto, prema revidiranim podacima.

„Uprkos teškim ekonomskih uslovima sa pandemijom korona virusa, poremećenim lancima snabdevanja, inflacijom i ratom u Ukrajini raste ekonomska aktivnost“, naveo je institut u saopštenju.

U drugom tromesečju ove godine privredni rast je stagnirao na 0,1 odsto, posle rasta od 0,8 odsto u periodu januar-mart, naveo je institut.

To je podstaknuto pojedinačnom potrošnjom koja je nastavila da raste posle ukidanja ograničenja vezanih za korona virus i uprkos inflaciji koja u toj zemlji prelazi 10 odsto.

Investicije u opremu takođe su pospešile nemački privredni rast, a one su bile dobre za industriju. U septembru je industrijska proizvodnja beležila rast od 0,6 odsto posle više meseci pada.

Uprkos tom rezultatu perspektive izgledaju mračne za zemlju, jer energetska kriza opterećuje, posebno sektor prerađivačke industrije.

Vlada očekuje pad BDP-a u Nemačkoj od idućeg tromesečja i recesiju od 0,4 odsto u 2023. godini.

Da bi podržao domaćinstva i firme, Berlin je krajem septebra najavio deblokiranje 200 milijardi evra koje bi omogućile da se ograniči rast cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari