Privrednici iz Japana posetili Novi Sad i Beograd 1Foto: FTN

Predstavnici japanskih kompanija iz sektora proizvodnje, trgovine, građevinarstva, informacionih tehnologija, zaštite životne sredine, finansija i drugih delatnosti, posetili su Beograd i Novi Sad.

Ovu poslovnu misiju upriličili su Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Naučno-tehnološki park Novi Sad i Istraživačko–razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, u saradnji sa Japanskom organizacija za spoljnu trgovinu (JETRO).

Japanski privrednici danas u Novom Sadu posetili kompanije Nidec i Schneider Electric, a nakon toga su prisustvovali prezentaciji investicionog okruženja u Naučno-tehnološkom parku.

– Privilegovani smo što već nekoliko godina sarađujemo sa japanskim kompanijama, liderima u oblasti tehnologije i inženjeringa. Iskustva razmenjujemo sa Nidekom, Micubišijem, proizvodnjom Tojo tajers, Univerzitetom iz Kojota, a ovakvi susreti stvaraju bazu za proširenje saradnje, te već sada najavljujem i sve vas pozivam na predstojeći Forum industrije i akademije FTN-a – „Pametna rešenja za Društvo 5.0“, koji će se održati 14. novembra, ove godine – rekao je  prof. dr Boris Dumnić dekan FTN.

Ova radna poseta je najava drugog Foruma industrije i akademije – FTN FORUM 2  koji će se održati u Naučno-tehnološkom parku 14. novembra ove godine i okupiće najuticajnije predstavnike kompanija, akademske zajednice, vlade, društvenih zajednica, medija i nevladinog sektora.

Ove godine, akcenat foruma je na „Pametnim rešenjima za društvo“ sagledanim kroz jedinstvenu japansku strategiju budućnosti (kaizen) koja ima orgoman potencijal da značajno unapredi način na koji ljudi žive, rade i međusobno komuniciraju.

Na planiranim panelima, pričaće se o pametnim gradovima, digitalnim transformacijama industrije, zdravstvenoj zaštiti koja omogućava daljinsko praćenje pacijenata, preciznije dijagnoze i personalizovane terapije.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari