Iako je poslovno okruženje u Srbiji postalo veoma zahtevno, i dalje ima potencijal za razvoj i zbog toga treba da se nastavi dinamičan i otvoren dijalog između investitora i Vlade – rekao je juče predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork predstavljajući Belu knjigu 2012 kojom je ove godine obeležena decenija postojanja te asocijacije. Bork je podsetio da je svet još uvek pod značajnim uticajem ekonomske krize, navodeći da su očekivanja stranih investitora ostala ista.


– Zalažemo se za transparentno i predvidljivo regulatorno okruženje i funkcionisanje tržišnih mehanizama koji će omogućiti održiv ekonomski razvoj – rekao je Bork i istakao potrebu da se obezbedi makroekonomska stabilnost, odredi jasna ekonomska politika i uloga države u ekonomskoj sferi, nastave reforme i uvedu jednaki uslovi poslovanja. „Izražavamo nadu da će nova Vlada uspeti da se izbori sa svim ovim izazovima i da će ubrzati ulazak Srbije u Evropsku uniju“ dodao je predsednik Saveta i podsetio da je Savet jedno od najvažnijih poslovnih udruženja, sa oko 130 članica koje su u Srbiju investirale gotovo 17 milijardi evra, zapošljavaju više od 88.000 ljudi i imaju direktno učešće od 16,54 odsto BDP-a.

Prema rečima premijera Ivice Dačića, rešavanje ekonomskih problema prioritet je za njegovu vladu.

– Recept za prevazilaženje problema i pokretanje rasta nije lako naći, ali je Vlada Srbije rešena da se uhvati u koštac s tim – rekao je Dačić i naglasio da vlada radi na stvaranju nove ekonomske politike i pripremi budžeta za 2013. godinu i da će biti otvorena za razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom i ostalim institucijama. Kako je naveo, vlada će se truditi da u reformama što manji teret ponese privatni sektor i da se ograniči trošenje javnog sektora.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković obećala je da neće biti velikih pomeranja deviznog kursa, i najavila da će inflacija ove godine biti oko 12 odsto, ali je dodala i da NBS očekuje da će se sredinom 2013. vratiti u projektovane okvire i da će tada privrednici moći da lakše planiraju svoje poslovanje. „Postoje generatori inflacije na koje NBS ne može da utiče, a to je robno kreditiranje, iznuđeno plaćanje i finansijska nedisciplina, odnosno postojanje monopola i kartela i dugih rokova plaćanja“, istakla je guvernerka NBS.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da se radi na zakonu o taksama i naknadama, i do kraja marta biće odlučeno šta će biti ukinuto a šta potvrđeno. On je najavio i poresku reformu u kojoj će, po svoj prilici, biti predviđeno oporezivanje transfera novca u of šor zone, ali i će biti uveden i porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište. Ministar finansija najavio je i da će porez na dobit preduzeća biti povećana sa sadašnjih 10 na 15 odsto, ali je dodao da će te obaveze na deset godina biti oslobođeni investitori koji ulože više od 10 miliona evra. Prema Dinkićevim rečima, prethodna vlast je nagomilala velike dugove državnih preduzeća privatnom sektoru, a sadašnja vlada planira da taj problem sistemski reši i da donese strategiju da se to ne bi ponovilo. On je kao primere dugova države naveo dug zdravstva farmaceutima kao i putarskim preduzećima.

Dobar pravac

Prema najnovijem izdanju Bele knjige 2012, najveći napredak je ostvaren u oblastima elektronske trgovine i intelektualne svojine, zatim slede poboljšanja u okviru opšteg pravnog okvira i u oblastima duvanske industrije i telekomunikacija. Takođe, skorašnje ukidanje 130 parafiskalnih nameta predstavlja korak u ispravnom pravcu. S druge strane, većina zamerki koje strani investitori upućuju već deset godina, a odnose se na poslovni ambijent, ostalo je i u ovogodišnjem izdanju Bele knjige.

Domaćini i gosti

Osim premijera Ivice Dačića, od državnih zvaničnika predstavljanju Bele knjige 2012 prisustvovali su guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović. Domaćini skupa bili su, osim predsednika Kostina Borka, koji je i generalni direktor kompanije Lafarž Srbija, potpredsednik Saveta i generalni direktor Karlzberga za jugoistočnu Evropu Gabor Bekefi i potpredsednik Saveta i predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Srbija Goran Pitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari