"Priznanje Fajnenšel tajmsa događaj godine" 1Foto: Z. Panić

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić u razgovoru za Danas 2018. godinu ocenjuje uspešnom, a u 2019. godini očekuje nastavak investicija u mnogim oblastima.

Prema njegovim rečima, osim asfaltiranja ulica, produžavanja Keja novim sadnicama, rekonstrukcije Crpne stanice Berilovac, zamene vodovodne mreže u gradu i uvođenja kanalizacije u selima, nastavljena je rekonstrukcija škola u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja Vlade Srbije, kao i uređenja kanala Rogoz.

– Posebno izdvajam to što je Fajnenšel tajms Slobodnu zonu Pirot proglasio za najbolju u Evropi i treću na svetu. To je rezultat sinergije onih koji vode Zonu i privrednih aktivnosti u gradu, kao i napora lokalne samouprave oko poboljšanja poslovnog ambijenta. S druge strane, to je i pomoć Zoni, jer Grad je njen suvlasnik sa 20 odsto učešća u tom Akcionarskom društvu. Ova nagrada pokazuje verifikaciju i valorizaciju svih napora oko podizanja privrednog ambijenta i privlačenja investicija u poslednjih desetak godina. To je za mene događaj godine – kaže Vasić, koji očekuje da se u novoj godini realizuju započeti projekti u 2018. i da se krene sa novim i kapitalnim investicijama.

– Nastavljamo uređenje ulica u gradu i selima i radove na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi. Očekujem da uradimo projekat za gradnju otvorenog plivačkog bazena i da se pripremimo za 2020. godinu kada nas očekuje Školska olimpijada. Nedostaje nam atletska staza. Nadam se da ćemo završiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U toku 2019. godine očekuje nas potpisivanje ugovora o gradnji ovog postrojenja, a to je vrlo ozbiljna investicija vredna više od 10 miliona evra. To bi trebalo da radimo sa državom i KFW bankom – nastavlja Vasić i podseća da su počele pripreme za gradnju novog dela deponije, a očekuje se uređenje postrojenja za sekundarnu separaciju otpada i uvođenje primarne separacije.

– U okviru programa prekogranične saradnje IPA programa sa Matematičkom gimnazijom iz Montane iz Bugarske, realizovaćemo projekat razvoja IT sektora. Radićemo strategiju razvoja IT sektora na području Grada. Slobodna zona će se i dalje razvijati. Nadam se da će i „Tigar tajers“ dalje razvijati, a to znači i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća. Dogodine Železnice Srbije će početi elektrifikaciju pruge ka Dimitrovgradu. Očekujemo sledeće godine otvaranje Lidla i nastavak gradnje stanova i da se Pirot i dalje širi i razvija – kaže u razgovoru za Danas gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Toplana na gas i biomasu

„Što se tiče Gradske toplane, očekujem da ona pređe na gas, a onda i na biomasu. Uradićemo i projekat za čišćenje postojećeg smetlišta u industrijskoj zoni površine pet hektara. To je skup proces, ali ćemo u Slobodnoj zoni dobiti pet hektara slobodnog zemljišta. Očekujem i završetak Koridora 10 i početak izgradnje gasovoda i da se u našem gradu nastavi trend zapošljavanja“ – navodi Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari