– Svetski poznati list Fajnenšel tajms stavio je Vojvodinu na sedmo mesto liste od 148 evropskih regiona u strategiji privlačenja stranih investicija.

Tim povodom, predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić rekao je da se, od 2001. godine, oko 40 odsto stranih investicija koje su došle u Srbiju, našlo upravo u Vojvodini, koja čini 26 odsto ukupne teritorije i stanovništva Srbije te da je Vojvodina bila osnovni pokretač stranih investicija.

„I koliko god je aktuelni režim pokušavao da minimalizuje zasluge Pokrajine u privlačenju stranih investicija, može to da se čini preko domaćih medija, ali ne može istina da se sakrije od Fajnenšel Tajmsa i od najprestižnijih finansijskih institucija u svetu. Zato je Vojvodina danas sedma od 148 evropskih regija u privlačenju stranih investicija, a Srbija je nažalost, prema Blumbergu, sedma najbednija ekonomija na svetu“, naveo je Pajtić.

Prema njegovim rečima, u Vojvodinu je do sada došlo oko sedam i po milijardi evra stranih investicija i zaposleno je oko 70.000 ljudi. Pajtić je optužio premijera Srbije Aleksandra Vučića da je „prisvojio“ investicije za koje su zaslužni pokrajinska vlada i VIP fond, rekavši da se radi se o fabrikama Tisi automotiv, Svarovskom, Frezenijusu, Magni, Kalcedoniji, Grundfosu, Luvati i Hančinsonu.

On je dodao da su ovim investicijama doprineli „izgradnja čitavog niza industrijskih parkova i otvaranje industrijskih zona širom Vojvodine, otvaranje Edukativnog centra za prekvalifikaciju zaposlenih , mere besplatnog zakupa za braunfild, odnosno grinfild investicije, kreditne linije Razvojnog fonda i drugih institucija i davanje podrške za otvaranje radnih mesta“.

„Danas vidimo da nemačka mesna industrija Tenis dolazi u Srbiju, dolaze strane investicije. Međutim, problem je što Vučić kaže da će Tenis u narednih deset godina proizvoditi četiri miliona svinja i da je to napredak u poljoprivredi kakav niko nije ni mogao da očekuje. Nažalost, 2011. godine smo imali 3,9 miliona svinja u Srbiji bez Tenisa, a danas imamo samo dva. Dakle, režim gospodina Vučića je prvo „dotukao“ i prepolovio stočni fond i učinio da našim poljoprivrednicima bude potpuno nekonkurentno da proizvode svinje, i sada se govori o tome da će Srbija u narednih deset godina da dođe na period od 2011. godine, i da o tome niko nije mogao da sanja“, rekao je Pajtić.

On je kao „nekorisno“ kritikovao to što je sa Tenisom dogovoren aranžman „po kome će 15.000 do 18.000 hektara obrađivati ta kompanija, umesto poljoprivrednika koji su do tada imali zemlju u zakupu“.

„Bilo bi elementarno odgovorno da poljoprivrednici koji su imali to zemljište u zakupu, obrađuju to zemljište i prehranjuju porodice, a da kooperantski sarađuju sa Tenisom i isporučuju svoj proizvod. Ovako će hiljadu ljudi, hiljadu porodica, ostati bez egzistencije, jer im se oduzima zemljište i mogućnost da žive od tog zemljišta, daje se Tenisu i proglašava za mudru investiciju. Nažalost, koncept i način na koji se pregovara nije koristan i nije dobar za građane Srbije. Umesto da se iskoriste benefiti strane investicije, dovodi se do toga da strana investicija ugrožava deo građana ne zbog investitora, nego zbog Vlade koja je na veoma loš način ispregovarala tu investiciju“, smatra Pajtić.

„Po svim privrednim pokazateljima Vojvodina prednjači na nivou Srbije. Ako je srpska privreda tretirana kao sedma među najlošijim, kakva bi tek bila da Vojvodina nije ostvarila rezultate koji su iznad proseka i koji su najbolji na nivou Srbije. Ti rezultati su ostvareni u onim oblastima na koje ima uticaj pokrajinska vlada kroz svoje programe i mere“, ocenio je pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin i dodao da je najmanje sredstava sa republičkog nivoa usmereno za regionalni razvoj na teritoriju AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski je naglasio da je, od 2012. godine, ovo treći put da je Vojvodina nagrađeni region, što je rezultat desetogodišnjeg rada. On je naglasio da je to rezultat, između ostalog, i opredeljenja pokrajinske vlade da kroz Strategiju razvoja 2014-2020. godine, sistemski predvidi razvoj koji kroz konkretne mere prevazilazi obim od milijardu evra koje treba da budu uložene u društvo u Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari