Prolećna skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, na kojoj učestuje i delegacija Srbije, počela je u subotu. Zemlje članice MMF-a saopštile su posle sastanka prvog sastanka da će se posvetiti obezbeđivanju „održivog javnog finansiranja“ i upozorile da je „svetska ekonomija i dalje suočena s brojnim problemima“.

„Odlučno smo posvećeni obezbeđivanju održivog javnog finansiranja i suočavanju s rizicima koje nose državni dugovi“, navodi se u saopštenju Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta, koji je upravljačko telo MMF-a, u čijem se sastavu nalazi 186 zemalja. Porast javnog duga, problem s kojim su suočene uglavnom razvijene zemlje, prema mišljenjnu MMF-a, jedan je od glavnih rizika za stabilnost svetskog finansijskog sistema i ekonomskog rasta. „Znaci oporavka i jačanja ekonomije su ohrabrujući, ali postoje i dalje brojne poteškoće s kojima ćemo se morati suočiti zajednički“, dodaje se u saopštenju. Na sastanku Komiteta MMF-a dominirala je tema finansijske krize u Grčkoj, ali se u saopštenju ona ne pominje. Generalni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan rekao je da će ta organizacija govoriti o eventualnoj pozajmici Grčkoj posle završetka pregovora sa Atinom i Evropskom unijom. „Grčki narod ne treba da se boji MMF-a, mi smo tu da im pomognemo“, poručio je Stros-Kan. Ministri finansija Grupe 20 potvrdili su pre sastanka MMF-a da je njihov cilj ravnomeran rast i obavezali se da će svaki pojedinačno izraditi strategiju pouzdanog izlaska iz krize. Prema oceni ministara, neke zemlje moraju da ulože napore da nastave sa politikom oporavka, ali svi moraju ustanoviti plan izlaska iz krize koji sadrži vanredne mere podrške privredi.

Delegaciju Srbije na godišnjoj skupštini MMF-a čine ministarska finansija Diana Dragutinović, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić i državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari