Ako zanemarimo nagli pad indeksa zabeležen od pre nekoliko nedelja, kada je došlo do velikih korekcija cena na dole, kretanje indeksa i tržišta uobičajena je pojava u ovom delu godine. Sadašnja kretanja su normalan intenzitet korekcije koja su se i do sada ponavljala i nešto što se do sada dešavalo svake godine.

Ako zanemarimo nagli pad indeksa zabeležen od pre nekoliko nedelja, kada je došlo do velikih korekcija cena na dole, kretanje indeksa i tržišta uobičajena je pojava u ovom delu godine. Sadašnja kretanja su normalan intenzitet korekcije koja su se i do sada ponavljala i nešto što se do sada dešavalo svake godine. Da li treba da podsetimo na rečenicu „Sell in May, and go away!“ (Prodaj u maju, i beži!) koja govori o sezonskom efektu, kada se investicione aktivnosti hlade pred sezonom godišnjih odmora.I prethodne godine, cene akcija su padale u maju i tokom juna, da bi već od jula i avgusta krenuo njihov rast.
Vrednost berzanskih indeksa je u padu. BELEXLINE juče je izgubio na vrednosti 1,2 odsto, BELEX15 1,6 odsto, a SRX 1,7 odsto. Obim prometa takođe je smanjen i juče je iznosio 423,7 miliona dinara. Generalno, došlo je od smanjenja obima prometa kod gotovo svih hartija od vrednosti, kako sa kontinuiranog trgovanja, tako i kod hartija sa metode preovlađujuće cene. Učešće stranih investitora iznosilo je 41,9 odsto.
Najveći promet ( 69,3 miliona dinara) ostvaren je u trgovanju akcijama Bambi – Banata . Promet akcijama Sojaproteina dostigao je iznos od 52,8 miliona dinara, a AIK banke 45,5 miliona dinara. Fabrika šećera TE-TO iz Sente beleži promet akcija vredan 37,4 miliona dinara, dok vrednost akcija Agrobanke raste ( 2,1 odsto) uz ostvaren promet od 23,8 miliona dinara. Karneks je posle aukcijske prodaje akcija od prošle nedelje, nastavio da se trguje metodom preovlađujuće cene. Ostvaren je maksimalan rast cene od 20 odsto u jednom danu, a promet je premašio dva miliona dinara. Stankom holding je juče ostvario prvo trgovanje za poslednja tri meseca, a uz cenu od 26.460 dinara promet je iznosio 2,5 miliona dinara.
Jedino blok trgovanje na berzi, bilo je akcijama 7. jula iz Gaja. Po ceni od 125 dinara za jednu akciju otrgovano je sa 72.855 komada u iznosu od 9,1 miliona dinara. Obim prometa obveznicama iznosio je 229.252 evra, a gotovo polovina iznosa odnosi se na trgovanje serijom A2012K (101.867 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari