Produžen Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu, nastavljaju se pregovori za bolje uslove rada 1Foto: Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije

Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu produžen je danas do 19. aprila naredne godine, ali će dogovori Sindikata i Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za poboljšanje uslova rada u ustanovama socijlna zaštite u Srbiji biti nastavljeni.

Sporazum o produženju važenja ovog ugovora potisala je ministarka Darija Kisić sa predstavnicima Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti. Ovo produženje, kako ocenjuju iz Sindikata, predstavlja realizaciju dogovora koji je postignut još ranije imajući u vidu da pravih pregovora, nažalost nije ni bilo.

Podsetimo, Danas je već pisao da u sistemu socijalne zaštite u Srbiji nedostaje 1.700 radnika, ali i o drugim problemima sa kojima se zaposleni u ustanovama socijalne zaštite suočavaju.

„Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti podneo je incijativu za zaključenje novog kolektivnog ugovora još krajem prošle godine na koju predstavnici ministarstva, nažalost nisu odreagovali blagovremeno čime je propuštena prilika da se već tada pregovara na pravi način i da se novim kolektivnim ugovorom unaprede prava radnika u sistemu socijalne zaštite“, kaže za Danas Mirjana Veljović, predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

Produžen Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu, nastavljaju se pregovori za bolje uslove rada 2
Mirjana Veljović Foto: Privatna arhiva

Jedan od zahteva Sindikata, u najavi štrajka upozorenja od koga su u međuvremenu odustali, bio je otpočinjanje pregovora za zaključenje novog kolektivnog ugovora najkasnije u roku od 45 dana od dana formiranja Vlade.

Sindikat će odmah po formiranju Vlade Srbije podneti zahtev za otpočinjanje pregovora za zaključenje novog PKU-a kako bi se postojeći unapredio i kako bi se proširio krug prava radnika.

„Sistem socijalne zaštite ne poznaje jubilarnu nagradu za 40 godina rada ili minuli rad koji obuhvata celokupan radni staž i sl. i to su stvari na kojima ćemo insistirati. Ima tu još pitanja oko kojih treba pregovarati ali sada imamo šansu da zajednički, država i sindikati, krenu da rešavaju probleme na jedan održiv način, a ne ad hoc kako se pojavi problem“, dodaje naša sagovornica.

Ona ističe da je u poslednje vreme njihova komunikacija sa ministarkom Darijom Kisić sada mnogo bolja, da su otklonjene prepreke, budući da ranije zahtevi i inicijative sindikata do ministarke nisu ni dolazili.

„Ministarka je pokazala veliko razumevanje za sve naše zahteve, uvažila je stav Sindikata i krenuli smo da rešavamo probleme. Prvi zahtev koji je rešen je novčano davanje od 10.000 dinara svim radnicima u sistemu socijalne zaštite, formirana je i radna grupa koja traži rešenje pitanja utvrđivanja jedinstvene cene rada i povećanja plata“, navodi Mirjana Veljović.

Prema njenim rečima, ministarstvo je takođe u martu ove godine dostavilo Predlog Zaključka Komisiji za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, a radi dobijanja saglasnosti za prijem 51 zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i taj trend bi trebao da se nastavi i ubuduće do kraja godine.

Međutim, još uvek nije poznato kada će novi kadrovi početi da rade u ustanovama socijalne zaštite.

Iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti poručuju da su zadovoljni što su njihovi zahtevi prepoznati kao realni i što su krenuli da se realizuju, te da ovakve odluke Vlade Srbije stvaraju pozitivnu atmosferu za dalji nastavak dijaloga.

„Sindikat ne odustaje od ostalih zahteva ali je za njihovu realizaciju potrebno puno vremena, rada i političke volje s obzirom da se radi o problemima koji ovaj sistem opterećuju skoro dve decenije“, naglašava Veljović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari