Sprema se istraživanje ruda od Avale do Kosmaja? 1Foto: Shutterstock/Stefan foto video

„Vlada Srbije donela je odluku da produži rok 12 meseci za izradu Prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala i Kosmaj koji omogućava istraživanje i ekpolataciju ruda na području između Avale i Kosmaja“, ocenilo je udruženje „Naša mesna zajednica“.

Kako napominju, iz grafičkog dela ovog prostornog plana, koji je bio na ranom javnom uvidu u januaru, vidi se da je planirana eksploatacija ruda na području starog rudnika cinabarita Šuplja Stena na Avali i istraživanje ruda na teritoriji beogradskih opština Voždovac, Sopot i Barajevo.

Oni upozoravaju da je moguće ukidanje mera zaštite kulturnih dobara na području obuhvaćenom prostornim planom, što znači da bi mogli biti ugroženi Spomen park Jajinci, Spomenik Neznanom junaku na Avali, Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića, Manastir Kastaljan u Sopotu, Manastir Tresije, Manastir Pavlovac i Koraćička banja u Mladenovcu.

„U odluci je navedeno da ako nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture ne izradi Studiju zaštite nepokretnih kulturnih dobara pre nego Komisija za planove odobri da plan ide na javni uvid da će se smatrati da njena izrada nije potrebna. Studija zaštite nepokretnih kulturnih dobara treba da propiše mere zaštite kulturnih dobara koje su obavezni i sastavni deo svih urbanističkih planova pa tako i ovog prostornog plana i ne može da se smatra da njena izrada nije potrebna“, zaključuju u udruženju.

Na području obuhvaćenom prostornim planom za Avalu i Kosmaj se nalazi 37 spomenika kulture i 111 arheoloških nalazišta koji će ostati bez adekvatnih mera zaštite ukoliko ova studija ne bude izrađena.

„Simptomatično je da se početak ranog javnog uvida za ovaj štetni prostorni plan u januaru ove godine poklopio sa najavama da će se nastaviti sa realizacijom Projekta Jadar i iskopavanjem litijuma. Isto kao što je Vlada donela odluku da će se izrada studije zaštite nepokretnih kulturnih dobara smatrati nepotrebnom ukoliko ne bude dostavljena blagovremeno, tako može i da donese odluku da je nepotrebna i studija procene uticaja na životnu sredinu iako zakon propisuje suprotno“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari