Novi zakon o radu koji se najavljuje već dve godine, još nije na vidiku. Predlozi poput onih koje su juče predstavili Srpska asocijacija menadžera i Centar za liberalno demokratske studije, su dobrodošli, naročito kada se tiču spornih pitanja poput regulisanja ličnih primanja, otkaza, isplate otpremnine, disciplinske odgovornosti ili kolektivnih ugovora.


– Visoka stopa nezaposlenosti i što je još poraznije niska stopa zaposlenosti od svega 45,4 odsto dugo će, nažalost, biti naša stvarnost. Treba da znamo da je osnovni pokretač svega tehnički progres, stvari se u svetu menjaju svakog dana i zato je ključno prilagoditi se – rekao je direktor CLDS-a Boris Begović, istakavši pritom da bismo izlaz iz loše situacije mogli da potražimo u fleksibilnijem radnom zakonodavstvu.

Na spisku stvari koje bi trebalo promeniti su produženje roka za rad na određeno vreme sa 12 na 24 ili 36 meseci, uvođenje rada u paru i rada na daljinu, kao i ugovora o privremenom radu preko agencije. Predlog CLDS-a, SAM-a i Centra za privatno međunarodno preduzetništvo iz SAD, predviđa i izmenu osnovnih rešenja za disciplinsku odgovornost, kao i mogućnost da poslodavac da otkaz radniku koji je osumnjičen za krivično delo, bez obzira na to što još nije osuđen. Osim toga, predlog zakonodavcima je i da se otpremnina isplaćuje na osnovu godina provedenih kod poslodavca koji je isplaćuje, a ne za ukupan radni staž.

– Važna tema novog zakona bi trebalo da bude i reprezentativnost sindikata i poslodavaca. Već godinama nemamo novih reprezentativnih asocijacija. Način određivanja minimalne cene rada kod nas je politizovan, jer u slučaju kada dogovora partnera nema, Vlada je ta koja određuje cenu. Onda nam se dešava da ona nerealno bude podignuta u vreme predizborne kampanje, kao proletos – rekao je Boško Mijatović, autor studije „Radno zakonodavstvo kao prepreka uspešnijem poslovanju privrede“. On je kritikovao aktuelni Zakon o radu iz 2005, rekavši da je restriktivan, i da ometa rad privrede i predviđa procedure koje je teško realizovati. Kritikama na račun aktuelnog Zakona pridružila se i pomoćnica ministra rada Radmila Katić Bukumirić.

– Problem je i prenormiranost, ali i nepreciznost jer se isti članovi različito tumače – rekla je Katić Bukumirić. Ona je istakla da radna grupa već dve godine radi na tekstu novog zakona i da bi nacrt koji bi bio rezultat dogovora svih trebalo da bude predstavljen naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari