Profesor Arsić: Postoji veliki rizik da deficit bude veći nego što je planirano 1foto FoNet Milica Vučković

Ako se realizuju planirane investicije u ovoj i naredne tri godine od 17,8 milijardi evra, uz visok rast plata, penzija i drugih tekućih državnih rashoda, onda postoji veliki rizik da deficit bude veći nego što je planirano, što implicira i veće zaduživanje države, izjavio je za Vreme profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Arsić dodaje da država uvek može da preduzme mere da spreči veliko dodatno povećanje fiskalnog deficita, tako što bi neke od projekata odložila, neke usporila, a od nekih odustala.

„Ove godine neće biti problema sa finansiranjem države, jer poreski prihodi ostvaruju visok realni rast, država ima velike rezerve, zadužuje se još relativno lako, istina po visokim kamatnim stopama“, rekao je Arsić.

On ističe da kupovina hartija od vrednosti Republike Srpske, koju je učinila Poštanska štedionca, predstavlja indirektnu budžetsku podršku koja je važna u uslovima međunarodne izolacije RS.

„Poštanska štedionica je, kao banka u državnom vlasništvu, verovatno pod uticajem države donela odluku da kupi te obveznice, ali je važno da plasmani koji su odobreni pod uticajem države ne ugroze poslovanje banke“, zaključio je Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari