Profesor Miloš Banjac: Srbija u strategiji razvoja energetike predvidela upotrebu zelenog vodonika 1Foto: Grad Kragujevac

U novoj Strategiji razvoja energetike Srbije koja je usvojena u aprilu ove godine, deo je posvećen zelenom vodoniku, koji je nosilac energije, akumulator u koga se ona može pretvoriti i čuvati za vreme kada je potrebna, a njegovom upotrebom se smanjuje zagađenje životne sredine“, rekao je danas profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac.

On je na konferenciji o zaštiti životne sredine i energetici „Look up“ na Kopaoniku, na panelu „Zeleni vodonik kao gorivo budućnosti“, rekao da je vodonik jak nosilac energije.

„Neki vid energije može da se pretvori u vodonik i kasnije koristi. Vodonik je zgodan jer su u poslednje vreme počeli da se pojavljuju viškovi električne energije iz obnovljivih izvora u pojedinim periodima vremena koje treba nekako uskladištiti“, rekao je Banjac.

S obzirom da elektroenergetski sistem, kako je rekao, funkcioniše tako da proizvedena energija mora da se potroši, odnosno da se obezbedi balans proizvodnje i potrošnje, jedan od načina je da se akumulira u hidroeletranama i koriste baterije.

Upotreba baterija, je prema njegovim rečima, skupa tehnologija jer one imaju vreme trajanja, a posle toga moraju da se odlažu, pa se električna energija elektorlizom može pretvoriti u vodonik i kasnije koristiti.

Dodao je da upotreba vodonika može da smanji emisiju ugljen-dioksida, koja se u svetu od Pariskog sporazuma, 2013. godine, povećala za oko deset odsto.

„Svet nije došao na tačku preloma da počne da samnjuje emisiju štetnih gasova. Evropa smanjuje emisije, Japan nešto malo, ali Kina i Indija i dalje povećavaju emisije jedan odsto godišnje, a 2050. treba da bude nulta emisija i vodonik će pomoći da se to ostvari“, rekao je Banjac.

Dodao je da je vodonik „divlja zverka sa puno energije, koja još nije ukroćena“.

„Vodonik je prvi energent u periodnom sistemu i najmanji je molekul, pa ga je teško zarobiti u nekom sudu jer pobegne. U tečno stanje prelazi na minus 252 Celzijusova stepena, što su nemogući uslovi, pa se zbog toga za to prevođenje koriti povećanje pritiska“, rekao je Banjac.

Istakao je da je vodonik izuzetno energetski jak i najbolje gorivo koje postoji, tri puta veće od ostalih jer je njegova toplotna moć 142 megdžula, a na vazduhu sagoreva na 560 stepeni.

Banjac je rekao da, kada se vodonik pusti da sagoreva, nastaje problem kako ga ukrotiti, a problem je i što je u svim koncentracijama sa vazduhom eksplozivna smesa.

Vodonik se, kako je rekao, može skadištiti „uvodnjavanjem“, ali se tada smanjuje stepen iskorišćenosti na 30-40 odsto.

Banjac je rekao da je cena zelenog vodonika od 2,5 dolara do 6,8 dolara i viša je nego kada se struja proizvodi iz gasa ili uglja, ali će, verovatno rasti sa većim korišćenjem zbog izbacivanja fosilnih goriva za proizvodnju struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari