Grupa profesora Beogradskog univerziteta među kojima su i rektor Branko Kovačević i bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić uputili su predsedniku Borisu Tadiću pismo povodom najave prodaje Telekoma Srbija.

Oni od predsednika traže da Vlada odgovori na 11 pitanja i time pokažu argumente za donošenje odluke o prodaji. Grupa traži da se navedu imena i reference stručnjaka koji su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma, kao i da se obelodane rezultati analize posledica prodaje fiksnog operatera u susednim zemljama.

Oni pitaju i zašto se Vlada Srbije ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima poput Belkgije, Luksemburga, Finske, Švedske, Norveške, Italije, Slovenije i Švajcarske koje zbog svog strateškog značaja nisu prodale dominantne operatere.

Predsednik i Vlada upitani su i kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama ulagao sredstva u obezbeđenje „tehničkih uslova“ za telefonski priključak, kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29 odsto vlasništva od Ialijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Crnoj Gori i Republici Srpskoj), da bi sada sve to „prepustila stranom vlasniku. Jedno od pitanja je i kako država namerava da obezbedi razvoj telekomunikacija ako otuđi telekomunikacionu infrastrukturu. Među potpisnicima pisma su i profesori Vera Vratuša, Nebojša Popov, Borivoje Lazić, Miodrag Popović (dekan Elektrotehničkog fakulteta) i Vladimir Milačić, kao i glavni urednik Balkan magazina Slavoljub Kačarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari