Programi subvencija za oko 500 nezaposlenih 1

Iz gradskog budžeta Šapca naredne godine biće izdvojeno 35 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja oko 500 lica.

Najviše sredstava, 15 miliona dinara, opredeljeno je  za refundiranje doprinosa i poreza novog zapošljavanja žena starijih od 58 godina i muškaraca starijih od 60 godina.

Na ovaj način do sada je omogućeno da više od 700 lica iz ove starosne kategorije, koje najteže dolaze do posla, steknu uslov za penziju. Očekuje se da će sada pedesetak njih biti obuhvaćeno ovim programom.

Iz budžeta je obezbeđeno i deset miliona dinara za zapošljavanje deset lekara i 19 medicinskih sestara i tehničara. Oni će raditi u deset seoskih ambulanti i steći potrebnu stručnu praksu. Za lekare plata iznosi 50.000 dinara, a za medicinske sestre i tehničare 30.000 dinara.

Najviše nezaposlenih, njih 300, obuhvaćeno je obukama za rad na računarima, za organsku proizvodnju i knjigovodstvo, kao i za učenje stranih jezika. Za ove obuke izdvojeno je tri miliona dinara. Program podrške preduzetništvu realizuje se plaćanjem računovodstvenih usluga u iznosu do šest hiljada dinara mesečno. Namenjen je ženama i mladima do 30 godina koji su protekle godine osnovali preduzetničku radnju, i za to je izdvojeno 3,6 miliona dinara, a obuhvaćeno je 50 lica.

Novi program je i profesionalna obuka mladih kroz radnu praksu koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju sa 11 miliona dinara i grad Šabac sa 1,4 miliona dinara. Cilj je sticanje praktičnih znanja za samostalna rad u zanimanju za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje kod privatnog poslodavca. Program traje šest meseci, odnosno devet meseci za osobe romske nacionalnosti, a obuhvaćeno je 20 lica. Praktikanti će za vreme radne obuke primati bruto platu od 340 evra, u dinarskoj protivvrednosti, a nakon završene prakse poslodavci ih mogu zaposliti minimum na godinu dana, a za to je predviđeno   2.500 evra u vidu opreme.

Za javne radove grad će izdvojiti milion dinara, a iz republičkog budžeta obezbeđeno je 300.000 dinara za zapošljavanje 13 lica. Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom opredeljeno je milion dinara, a planirano je zapošljavanje 20 lica. Odnedavno pruža se mogućnost stručne prakse za studente Ekonomskog fakulteta u Beogradu koji imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca. Cilj je primena stečenih teorijskih znanja i savladavanje poslovnih veština u oblastima kojima se bavi lokalna samouprava. 

Više od 3.000 novozaposlenih

Ipak, najvažniji segment u oblasti zapošljavanja jeste onaj na neodređeno vreme. Za protekle tri godine u Šapcu je zaposleno više od tri hiljade lica, i prvi put posle dužeg vremena na evidenciji NSZ je manje od 10.000, sada oko 9.500 nezaposlenih. Prvi put se dešava i to da japanska kompanija Jazaki drži otvoreni konkurs za prijem hiljadu radnika, a čak organizuje i prezentacije po seoskim mesnim zajednicama u Mačvanskom okrugu.  

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari