Proizvođači mleka: Država da uvede takse uvoznicima od 330 dinara po kilogramu sira 1Foto: Z. Panić

Vlada je uvela taske, odnosno prelevman na uvoz mleka, ali proizvođači mleka i mlečnih proizvoda od države traže da se uvede i taksa na uvoz sira i to od 330 dinara po kilogramu, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Predstavnik proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina kaže da je na sastancima u Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije dogovoreno da se uvede taksa na uvoz mleka, prelevman od 15 dinara po litri.

“To je jako dobro trenutno rešenje za nas proizvođače mleka. Sada se javio novi problem, a to je uvoz sireva. Trgovinski lanci uvoze sireve po 2,7 evra za kilogram, što stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe”, ističe Baćina.

Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na svom tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju, napominje on.

Da bi zaštitili svoje proizvođače EU subvencioniše izvoz mleka i sireva, ističe on i napominje da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika.

“Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima. Takođe, mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka. Da bi sprečili sve ovo gore navedeno mi proizvođači mleka zahtevamo od Vlade da što pre uvede prelevman na uvoz sira od 330 dinara po kilogramu i da tim potezom trenutno zašti proizvođače mleka, zaposlene u mlekarama i same mlekare”, kaže Vukašin Baćina.

Proizvodna cena kačkavalja, podseća on, iznosi nekih 700 dinara po kilogramu, a uvoznici ga uvoze za 2,7 evra što iznosi 318 dinara.

“Krajnji potrošač u Srbiji plaća kilogram 1.920 dinara. Država Srbija ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare, mora da ograniči marže na mlečne proizvode”, napominje Vukašin Baćina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari