Ovogodišnju sezonu maline obeležile su pretnje proizvođača blokadama puteva i protestima ispred sedišta Vlade Srbije, njihovim vapajima da se država umeša i obavi kontrolu otkupa.

To je rezultiralo političkim apelom vicepremijera Aleksandra Vučića da hladnjače „izađu u susret proizvođačima oko prihvatljive cene“, oslobađenjem poljoprivrednika od dela poreza do kraja godine i obećanjem da će malina postati strateški prozvod. Međutim, cena je i dalje ono oko čega se, i ove sezone, preganjaju razjedinjeni proizvođači i udruženi otkupljivači. Dok malinari i dalje insistiraju na otkupnoj ceni od 250 dinara, otkupljivači tvrde da je taj zahtev nerealan i da malinu neće moći da prodaju na svetskom tržištu.

Dragan Vukailović, predsednik saveza Srpska malina iz Bajine Bašte, kaže da se trenutno u otkupu dobija od 195 do 225 dinara, ali da to udruženje i dalje insistira na ceni od 250 dinara.

– Nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, u kontaktu smo sa Kancelarijom za borbu protiv korupcije i Odborom za poljoprivredu Narodne skupštine Srbije. Daćemo im šansu da reše probem da ne bismo izlazili na ulice, jer je berba pri kraju – kaže za Danas Vukailović i dodaje da je ovogodišnji rod odličnog kvaliteta, ali da će ukupan prinos u Srbiji biti svega oko 30.000 tona.

Istakavši da hladnjače u Arilju malinu plaćaju od 190 do 197 dinara, Dragan Bogdanović, predsednik udruženja Vilamet, kaže za Danas da su i oni nezadovoljni sadašnjim cenom kao i da je rod podbacio, ali nističe da kvaliet nije bio bolji u poslednjih petnaest godina. On govori i o problemima u malinarskim udruženjima, jer se u neka, kaže, uvukla politika. „Neki hoće titule, krunu, ali toga nema, jer je rad u udruženjima dobrovoljan i u interesu svih proizvođača“, kaže on i najavljuje da će udruženja iz Arilja, Dragačeva i Ivanjice organizovati proteste, ako ostane sadašnja cena.

– Omanuo je Vučić, koji je izašao sa veoma blagim saopštenjem. Kažu država neće da se meša, ali država mora da se umeša i da raskrinka mafiju među otkupljivačima. Hladnjače su „umrežene“ i „diktiraju cenu“, jer kako to da nijedna ne ponudi 250 dinara? Ne sme! Oni su se dogovorili i ovo je neka vrsta dogovorne ekonomije – smatra Bogdanović.

S druge strane, vlasnici hladnjača su oprezni i retko ko od njih želi da javno govori o cenama. Rade Ljubojević, vlasnik Sirogojno kompani, među retkim valsnicima hladnjača je javno potvrdio za Danas da je ovogodišnja malina kvalitetna, da će rod biti u granicama prošlogodišnjeg prinosa, a potom naveo probem plasmana tog voća na svetskom tržiptu.

– Klimatski uslovi su ove godine bili skoro idealni za malinu i sezonu ćemo privesti kraju sa veoma dobrim kvalitetom ploda. Što se tiče cena, tu ima različitih pristupa, ali pitanje je da li će sadašnje otkpune cene omogućiti hladnjačama da prodaju malinu na svetskom tržištu – kazao je Ljubojević i objasnio da bi razlika između kupovne i prodajne cene trebalo da bude jedan evro, te da je pitanje da li će taj iznos tržište moći da prihvati.

On je potvrdio da su inspekcije kontrolisale poslovanje otkupljivača, ali samo onih koji legalno posluju, te da, kako navodi, nije primećeno da su tom kontrolom bili obuhvaćeni nelegalni otkupljivači, jer da jesu, kako zaključuje, posledice takve kontrole bile bi očigledne.

– Ono što smo primetili tokom ovogodišnjeg otkupa jeste pojava ogromne količine gotovog novca. Pitanje je odakle taj novac i zbog čega se to tako radi – naveo je Ljubojević i dodao da je ove godine primetno i to da su proizvođaći više pažnje posvetili higijeni i zdravstvenoj bezbednosti tokom proizvodnje maline, što je, kako je zaključio, veoma pohvalno.

*****

Krađa maline

– Ove godine veoma je izražen problem krađe malina. Kradljivci sa lampama ulaze noću u malinake i oberu maline. Proizvođači to prijavljuju, ali policija je nemoćna da krađe spreči i da otkrije počinioce. Ako uberu 40 gajbica malina, što je oko 40 kilograma, to je šteta od oko 100 evra za jedno veče – istakao je Dragan Vukailović, predsednik Srpske maline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari