Proizvođačima mleka do petka 50 miliona dinara 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

U naredna tri dana država će isplatiti 50 miliona dinara
premija za mleko, a ostatak novca do 11. decembra, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nakon što su, kako je ministar rekao, prepakovali budžet, odlučeno je da 5.440 poljoprivrednih prozvođača dobije sredstva narednih dana.

– Poslednjih godinu i po dana imali smo ozbiljan udar na mlekarski sektor i činjenica je da su stvari koje su navele Vladu da odreaguje uvođenjem adminsitrativnih mera bile iznuđene – istakao je Nedimović na konferenciji koju je organizovala kompanija Imlek. Šta će se dalje dešavati sa tim, odnosno da li će se ukidati ili ne mere koje štite domaće proizvođače mleka znaće, se kako je istakao za nekih 15 do 20 dana.

On je naglasio da će iz budžeta za narednu godinu, o kome se juče raspravljalo u Vladi, biti izdvojeno znatno više sredstava upravo za proizvođače mleka, što, na primer, nije bio slučaj u EU.

– Evropska unija je morala da izdvoji 1,5 milijardi evra da reši problem nastao uvođenjem sankcija između Rusije i EU i to ne da podstakne proizvođače mleka da proizvode već da ne proizvode – napomenuo je Nedimović.

Za januar 2017. ministar je najavio usvajanje zakona o bezbednosti hrane, ali i otvaranje nacionalne referentne laboratorije, jer kako je rekao postoji ozbiljna namera da se mleko u što skorije vreme plaća po kvalitetu.

Direktor Imleka Ilija Šetka je, predstavljajući dobre rezultate ove kompanije uprkos lošoj klimi u ovoj oblasti, rekao kako je Imlek u 2016. izdvojio 30 miliona evra za investicije, od čega je 24 miliona evra uloženo u Srbiji, a šest u regionu.

– Lansirali smo ove godine 40 novih proizvoda, tri miliona evra je potrošeno na pozajmice partnerima. Uspeli smo i to zahvaljujući prelevmanima, da cenu mleka zadržimo na 30 i više centi, u trenutku kada je ona u Evropi bila na najnižem nivou, odnosno kada je sa 40 pala na 25 centi – rekao je Šetka. Da nije bilo prelevmana, istakao je on, Srbija bi doživela potres poput onog koji je doživela Hrvatska u kojoj je prepolovljen stočni fond. Šetka je rekao kako je Imlek otkupio i 30.000 tona mleka tokom 2016. koje je kasnije prodao kao prah, ali da na to ne gleda kao na gubitak, već kao na investiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari