U Zastavu je juče iz Italije stigao prvi kontingent od 192 „punta“ u rasklopljenom stanju. Direktor Zastave auto Zoran Bogdanovićprocenjuje da će proizvodnja „punta“ početi krajem marta, dok u poslovodstvu grupe Zastava vozila veruju da bi sklapanje tog Fijatovog modela u kragujevačkoj fabrici mogla da počne za dve sedmice.

– Pripreme za proizvodnju „punta“ u Zastavi u završnoj su fazi i očekujem da će sklapanje tog modela u našoj fabrici početi većsredinom marta – rekao je juče generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević, naglašavajući da poslovodstvo Zastave pregovara sa menadžmentom Fijata o povećanju ovogodišnje proizvodnje. U Zastavi bi, prema ugovoru između kompanije Fijat automobili Srbija i firme Zastava auto, ove godine trebalo da bude proizvedeno najmanje 15.000 „punta“, ali većsada je zbog velikog interesovanja građana za kupovinu automobila na kredit i po modelu staro za novo gotovo izvesno da će ove godine u Kragujevcu biti proizveden znatno veći broj automobila.

Kako naš list saznaje, novi kontingent od 200 „punta“ u rasklopljnom stanju u Zastavu će stići krajem marta, dok će ostale isporuke delova i pozicija stizati prema utvrđenoj dinamici, s tim što će broj vozila biti povećavan, najpre na 400, a većpočetkom leta, najverovatnije, na 1.200 automobila u rasklopljenom stanju mesečno. Fijatov „punto“ u Zastavi će se proizvoditi na automatizovanim i robotizovanim linijama za izradu karoserijskih delova i sklapanje šasije u pogonu Karoserija i na traci za završno sklapanje u Montaži, nakon čega će se farbati u Lakirnici. U prvoj fazi proizvodnje, svi delovi i pozicije za „punto“ stizaće iz Italije, a zatim će se u proizvodnju uključiti i domaće firme, poput Trajala i Fabrike akumulatora iz Sombora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari