Dan rudara (6. avgust), nekada je bio praznik koji je obeležavan proizvodnim rekordima, puštanjem u rad novih objekata i pogona kao što je na primer bio transportni sistem majdanpečkog Rudnika bakra, okupljanjem penzionera, dodelom tradicionalnih priznanja. Danas, je situacija sasvim drugačija, bar kada je reč o Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Dan rudara (6. avgust), nekada je bio praznik koji je obeležavan proizvodnim rekordima, puštanjem u rad novih objekata i pogona kao što je na primer bio transportni sistem majdanpečkog Rudnika bakra, okupljanjem penzionera, dodelom tradicionalnih priznanja. Danas, je situacija sasvim drugačija, bar kada je reč o Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Naime, prema podacima iz borskog kombinata bakra u poređenju sa lanjskom godinom koju je obeležila niska produktivnost, situacija je ove godine mnogo bolja jer je i cena bakra na svetskom tržištu visoka. Boljitak se ogleda i u porastu proizvodnje, koji je dobro došao nakon nekoliko godina stagnacije. Tako je u prvom polugodištu 2007. godine u RTB Bor proizvedeno 7.747 tona bakra, što je u poređenju sa istim razdobljem prošle godine 26 odsto više. Najveći skok proizvodnje od čak 37 odsto zabeležen je u Rudniku bakra Majdanpek. Borski i majdanpečki rudari konačno mogu da računaju i na veće zarade koje više nisu ispod republičkog proseka. RTB Bor je sada u mogućnosti da zaposlenima, čiji je broj kroz restrukturiranje značajno smanjen, zarade isplaćuje na vreme, smanjeni su proizvodni troškovi, izmirene obaveze. Ako se zna da je nastavak rudarenja u Boru i Majdanpeku zavisio od investiranja u rudarsku mehanizaciju, onda ne čudi što u borskom kombinatu bakra naročito ukazuju na činjenicu da je Agencija za privatizaciju nedavno dala saglasnost za nabavku hidrauličnog bagera, šest teških kamiona i tri buldožera za potrebe borskih i majdanpečkog rudnika u što će biti uloženo devet miliona dolara. Nije zanemarljiv ni podatak da je kombinat bakra, početkom 2007. godine platio državi 30 miliona naknade za korišćenje mineralnih sirovina, a u prvoj polovini ove godine obaveza RTB Bor iznosi 61,6 miliona dinara. Država je inače 50 odsto uplaćene takse vratila borskoj opštini i opštini Majdanpek, tako da se po ovom osnovu u budžet opštine Bor slilo 11,3 miliona dinara, dok je majdanpečka kasa bogatija za 3,5 miliona dinara. Treba pomenuti i nedavno potpisan sporazum između srpske vlade i Svetske banke za regionalni razvoj Bora vredan 43 miliona dolara koji će biti iskorišćeni za rešavanje ekoloških i socijalnih problema koji su posledica restrukturiranja rudarskog sektora i uz to doprineti privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta.
Ovu sliku dopunjuje i povoljna situacija u Rudniku bakra Majdanpek u kome je u junu proizvedeno 411 tona koncentrata bakra što je za 51 tonu više od plana. I u proizvodnju se ulaže više, pa površinskim kopom RBM sada krstari pet teških vozila, a do nedavno na raspolaganju je bilo jedno ili dva. U planu je da se u Flotaciji podigne još jedna sekcija, ali je za to potrebno da se odgovarajućim rezultatima rada na rakrivci stigne i do rude u količinama dovoljnim za dupliranje proizvodnje. Iščekuje se i najavljena privatizacija koja treba da donese nove investicije i moderne tehnologije, a u međuvremenu stabilizacija proizvodnje i smanjenje troškova, uz rad nesmanjenim tempom je ono što je u prvom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari