Kompanija Fijat automobili Srbija i Zastava auto (preduzeće za sklapanje „punta“), potpisaće ovih dana novi ugovor o saradnji kojim se predviđa značajno povećanje ranije dogovorene proizvodnje od oko 7.000 automobila tog modela, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika Zastave, Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju sa generalnim menadžerom firme Fijat automobili Srbija Đovanijem de Filipisom.

Konstatovano je, takođe, da je time Fijat izašao u susret zahtevima Ministarstva ekonomije koje je predložilo povećanje proizvodnje što se, inače, uklapa u poslovne planove italijanske kompanije, koja će taj model najpre ponuditi domaćim i kupcima u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, a potom i ostalim svetskim tržištima.

Aleksandar Ljubić, direktor Centra za restukturiranje u Agenciji za privatizaciju, naglasio je da će u zavisnosti od tražnje sa montažnih traka kompanije Fijat automobili Srbija u toku ove godine sići do 50.000 „punta“ .

– U Zastavi auto u ovom trenutku može da se proizvede 20.000 „punta“, ali uz nevelike dorade opreme, ta proizvodnja bi mogla da dostigne nivo od 40.000 automobila. Proizvodnja „punta“ u Zastavi trebalo bi da startuje u martu – izjavio je Zoran Radojević, generalni direktor Grupe Zastava vozila.

Naš list je od učesnika jučerašnjeg skupa saznao da će kompanija Fijat automobili Srbija, koja će uposliti oko 2.400 radnika, do 15. aprila preuzeti prvih 1.000 Zastavinih radnika, dok će ostali biti angažovani sukcesivno u zavisnosti od dinamike poslova. Fijat će, takođe do 15. aprila, kao kooperante angažovati, pored Trajala i Tigra, još 15-ak Zastavinih komponentaša. Rečje o domaćim firmama koje su ušle u najuži izbor potencijalnih proizvođača delova i komponenti za ugradnju u Fijatove modele automobila.

Dosledna realizacija ugovora

Predstavnici Fijata ponovo su juče potvrdili da će ugovor sa Vladom Srbije o formiranju zajedničke automobilske kompanije u Zastavi biti dosledno realizovan. „Svi ugovoreni poslovi sa Fijatom realizuju se prema utvrđenoj dinamici. Nikakvih odstupanja nema, niti ima naznaka da će ih biti“, izjavio je Aleksandar Ljubić, predstavnik Agencije za privatizaciju. Kako saznajemo, realizacijom ugovora zadovoljni su i u Fijatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari