Proizvodnja sušenog paradajza koji se smatra pravim delikatesom kod nas nije uobičajena, tek nekolicina je onih koji su se upustili u prerađivanje ovog povrća.
Srđan Uzelac jedan je od njih, ekonomista po profesiji, oduvek je želeo da se bavi hranom. Ideju je dobio putujući po svetu i uživajući u mediteranskoj kuhinji, piše B92.
Početna sredstva za kupovinu opreme dobijena su iz Fonda za razvoj. Prva godina je godina izazova, ali se vremenom proizvodnja povećavala. Ove godine u sušeni paradajz ili sok preradiće se 20 tona.
Kako kaže, oni unapred dogovaraju otkup paradajza od lokalnih proizvođača.
Dobar paradajz prepoznaje se po mirisu i ukusu.
Da bi se dobio kilogram sušenog potrebno je do 12 kilograma svežeg paradajza. U jednu kesicu od 250 grama stane oko desetak komada.
Iskoristili su i srce paradajza, pa su počeli da prave i sok, tako da ništa ne bacaju. Imaju zahteva i za kečap pa planiraju da se od sledeće godine i tome posvete.
U Srbiji se uvozio sušeni paradajz iz Grčke i afričkih zemalja, najčešće marinirani. Relativno je skupa, ali i zdrava hrana.
Planiraju da počnu i sušenje šargarepe i cvekle koje još uvek nisu zastupljene kod nas, a nadaju se i da će se njihova roba naći na rafovima u Austriji i Sloveniji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.