Projekti nemačko - srpske razvojne saradnje u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Delegacija nemačkog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj, u okviru radne posete Srbiji, danas je boravila u Kragujevcu. O projektima koji se sprovode u okviru nemačko – srpske razvojne saradnje, razgovarali su gradonačelnik Nikola Dašić i Santiago Alonso iz Saveznog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Nemačke, sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali direktori GIZ – a i KfW – a u Srbiji Daniela Funke i Ridiger Hartman.

Ekonomska saradnja Nemačke i Srbije usmerena je na tri ključne oblasti koje su zajednički dogovorile vlade obe države: životna sredina, demokratija, civilno društvo i javna uprava i održivi ekonomski razvoj.

– Grad Kragujevac je u saradnji sa GIZ-om realizovao različite projekte, istakao je Dašić, zahvaljujući se na dosadašnjoj saradnji. Posebno je istakao projekat u Srednjoj stručnoj školi koja je lider u oblasti dualnog obrazovanja i obrazuje učenike po meri privrede. Osim razvoja kapaciteta i kompetencija nastavnika, značajno je i ulaganje u opremu koja omogućava da se odgovori na potrebe modernog tržišta rada o čemu svedoči i podatak da je preko 70 posto učenika zaposleno nakon završetka školovanja.

Zahvaljujući podršci u iznosu 360 hiljada evra, uz učešće grada sa 50 hiljada  evra, objekat OŠ “Moma Stanojlović” u potpunosti je obnovljen u skladu sa najvišim energetsko efikasnim merama kao deo programa „Energetska efikasnost u javnim zgradama/školama”.

– Takođe, dodao je Dašić, KfW finansira Sekciju 2 Trans-Balkanskog energetskog koridora koja povezuje Kragujevac i Kraljevo. To će doprineti energetskoj sigurnosti i stabilnosti centralne Srbije i omogućiti dalji održivi ekonomski razvoj regije.

O lokalnim politikama i mehanizmima za sprovođenje Nacionalne strategije za inkluziju Roma, govorila je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a predstavljene su i različite integrisane mere podrške za socijalno i ekonomsko uključivanje Roma.

Lokalna samouprava, privredni sektor i civilno društvo uduržili su snage i rade zajedno, istakao je Santiago Alonso i dodao da je to razlog zašto je Kragujevac toliko uspešan u onome što radi.

– Ostvarujete napredak i realizujete sve ono što ste planirali svojim politikama i strategijama. Zaista sam impresioniran i nadam se da ćete biti model za druge lokalne samouprave u Srbiji. Glavni ciljevi održivog razvoja Agende 2030, koje su podržale sve države članice Ujedinjenih nacija, su bolji, stabilniji i bezbedniji život za sve. Ne smemo nikoga da izostavimo – nijedno dete, nijednu osobu. Svi su podjednako važni i Kragujevac je, zahvaljujući dugoročnoj viziji i posvećenosti, uspešan u tome, rekao je on.

Inače, delegacija nemačkog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj, u okviru posete Srbiji, učestvovaće u novoj rundi pregovora dveju vlada o dodeli novih razvojnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari