Srbija je u poslednjih osam godina od Svetske banke dobila 75 miliona dolara povoljnih kredita za izgradnju i popravku sistema za odbranu od poplava, ali se i pored toga dogodio i Obrenovac i Krupanj. Iako su pojedini odmah zaključili da se i ovog puta radi o proneverenom novcu ili da opet nisu bili spremni projekti pa da novac nije ni povučen, ispostavlja se da su, bar u ovom slučaju, sredstva ipak utrošena namenski i da bi bez njih, šteta bila još veća.

Problem je, međutim, to što je najveći deo novca iz kredita Svetske banke dobijen posle poplava u Jaši Tomić, za obezbeđivanje Tamiša i Tise, a prošlonedeljne poplave dogodile su se u sasvim drugom delu Srbije.

Jedan deo novca ipak jeste bio namenjen i za obezbeđivanje reka koje su se sad izlile, kao što je Morava, ali taj novac je i iskorišćen namenski. Kako za Danas kaže v.d. direktora Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić, iz tog kredita su, na primer, finansirane „mobilne brane za Golubac i Novi Sad“ koje su i korišćene tokom ovih poplava.

– Projekti se rade za zaštitu od stogodišnjih voda. Da je ovoliko kiše palo u krajevima gde je sve već urađeno, pitanje je da li bi i ti nasipi izdržali – dodaje Pješčić.

Ali, šta je sa Savom, Dunavom i drugim velikim rekama, odnosno onim delovima koje je sada zahvatila poplava? Prema Pješčićevim rečima, Direkcija za vode ima već spremne projekte i voljna je da sa Svetskom bankom razgovara o novom kreditu koji bi se iskoristio upravo za ove reke. Bilo je očekivano da će do tih razgovora doći odmah posle isteka prethodnog aranžmana, odnosno u aprilu, ali za sada nema nikakvog pomaka.

Novi projekti za ojačavanje odbrane od poplava vredni su 200 miliona evra. Upitani za ove kredite, u Svetskoj banci kažu da su oni spremni da finansiraju te radove, ali da nisu dobili zahtev od Vlade Srbije.

„Tu ima i objektivnih problema – recimo da li Srbija ima fiskalnog prostora da se dodatno zadužuje? Jer svaki kredit povećava zaduženost zemlje, što u uslovima već relativno visoke zaduženosti nije preporučljivo. Srbija ima tako mnogo prioriteta i nije lako odlučiti za šta se treba zaduživati“, kažu u Svetskoj banci. U resornom Ministarstvu poljoprivrede juče nisu odgovorili da pitanja Danasa o tome da li će podneti zahtev za novi kredit i kada, odnosno zašto još to nisu učinili.

Projekti „umereno uspešni“

U Svetskoj banci za Danas potvrđuju da je projekat okončan 31. marta, a poslednji izveštaj te organizacije ocenio je da su razvojni projektni ciljevi „umereno uspešno“ ostvareni, a ukupan napredak u implementaciji je ocenjen kao „zadovoljavajući“. Od oko 75 miliona dolara, koliko je odobreno za projekat, 25 miliona je došlo iz IDA fondova, a 49,37 miliona iz IBRD-a. Obe institucije funkcionišu u okviru Svetske banke. Od toga je do marta kada je izveštaj sačinjen Srbija povukla 94 odsto odobrenog novca iz IDA partije, a 96 odsto novca dobijenog od IBRD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari