Nezadovoljni zemljoradnici protestovali su juče u Zrenjaninu jer i dalje ne mogu da uđu u posed državnog zemljišta koje su jesenas zakupili u ataru Čente i Perleza, a korporacija PKB nastavlja na toj zemlji setvene radove. Čelnicima Zrenjanina poljoprivrednici su doneli overene ugovore o zakupu zemlje, izražavajući nezadovoljstvo. Načelnik Odeljenja za lokalni ruralni razvoj i član Komisije za izdavanje zemljišta u zakup Stojan Kralj kaže da su zakupci u pravu.


– Sudska presuda od 5. aprila potvrđuje da su Republika Srbija, Grad Zrenjanin i zakupci u pravu. Zato će, prema našim saznanjima, republički javni tužilac podneti tužbu protiv PKB-a za ometanje poseda – kaže Stojan Kralj.

On podseća da su održane dve licitacije na kojima PKB nije učestvovao, a oko 800 hektara državne zemlje dato je zakup poljoprivrednicima. Međutim, korporacija je i prošle jeseni pšenicom zasejala oko 300 hektara , a sada priprema zemljište i počinje setvu prolećnih useva na preostalim oranicama. Proteklog meseca PKB je tužio grad Zrenjanin za ometanje državnine ali je Trgovinski sud presudio da Grad Zrenjanin koji je, na osnovu saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, raspisao javno nadmetanje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, nije izvršio ometanje državine. Privredni sud je takvo rešenje obrazložio odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dok se PKB poziva na decenijsku obradu tog zemljišta i na sporazum sa Vladom Srbije, potpisan 2009. godine. Protekle nedelje gradonačelnik Beograda je saopštio da je u toku uzurpacija zemlje PKB-a u Čenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari