Korekcija koeficijenata i uspostavljanje odnosa jedan prema tri između najniže i najviše zarade u obrazovanju, glavni je zahtev svih reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika novim ministrima finansija i prosvete. Ukoliko se sa postepenom korekcijom koeficijenata ne počne već u prvoj polovini naredne godine, štrajk u školama je izvestan, poručuju iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.


Sindikati u ovom trenutku čekaju poziv na pregovore sa ministrima finansija i prosvete Lazarom Krstićem i Tomislavom Jovanovićem. Od njih očekuju da potvrde raniji dogovor sa bivšim ministrom Mlađanom Dinkićem – da se korekcija koeficijenata izvrši tokom tri naredne godine, počev od 1. januara 2014.

Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kaže da bi dogovor sa Vladom morao da bude postignut do usvajanja budžeta za narednu godinu i da postepena korekcija koeficijenata počne od Nove godine ili najkasnije od 1. marta 2014.

– Ukoliko toga ne bude, sigurno ćemo štrajkovati. Nakon obilaska svih školskih uprava i razgovora sa našim članovima mogu da kažem je nezadovoljstvo među prosvetnim radnicima veliko. Zaposleni sa stručnom spremom od prvog do četvrtog stepena su na minimalcu, a odnos između najniže i najviše plate u obrazovanje je jedan prema dva. Šta se može očekivati od novog ministra koji je na to mesto došao po preporuci starog i ako nijedan pomoćnik, zamenik i načelnik ne bude smenjen? To je nastavak iste politike, koja će prosvetu i dalje ostaviti u zapećku, kaže Živanović, uz opasku da „lekar ne može izlečiti bolesno srpsko obrazovanje“.

Da je štrajk u školama moguć potvrđuje i Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije. On podseća da je taj sindikat još u maju zakazao štrajk od 1. septembra, ali da su bili prinuđeni da odustanu od protesta jer su smenom bivših ministara finansija i prosvete Mlađana Dinkića i Žarka Obradovića ostali bez pregovarača.

– Pre njihovog odlaska iz Vlade održan je samo jedan sastanak komisije koja je trebalo da utvrdi predlog korekcije koeficijenata. Naš predlog je da prve godine to bude devet odsto, isti toliko i druge, a treće 9,5, kako bi se uspostavio odnos jedan prema tri između najniže i najviše plate. Sada spremačice imaju 23.000 dinara, a profesori oko 39.000, što je ispod republičkog proseka, koji je 42.000 dinara. Kada mesec ima 23 radna dana i četvrti stepen nam pada u minimalac, ukazuje Brajković.

Iz tabora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čije je članstvo poslednjih godina najčešće izlazilo na ulice, novi protest zasad nije na pomolu. Ovo je jedini sindikat koji je ministru prosvete uputio i niz nematerijalnih zahteva, osim više puta isticanog poziva da se poveća izdvajanje za obrazovanje i izmene koeficijenti. Predsednik Unije Dragan Matijević kaže da je jedan od najvećih problema srpskog obrazovanja to što 30.000 prosvetnih radnika nema pun fond časova zbog čega su dovedeni na rub egzistencije. Matijević kaže da je, prema podacima Ministarstva prosvete, 140 zaposlenih ove godine ostalo bez ijednog časa, a 120 odeljenja je ugašeno. Sem toga, oko 350 profesora u srednjim stručnim školama ostalo je bez dela norme.

– Niko ne pominje prosvetne radnike koji nemaju pun fond časova, a nisu na listi tehnoloških viškova. Umesto da se njima omogući da dopune normu, u sistem se iz godine u godinu ubacuju novi ljudi, pre svega voljom neodgovornih direktora škola, kaže Matijević.

Veliki spisak za novog ministra

Unija prosvetnih radnika od novog ministra prosvete očekuje odgovore šta će preduzeti protiv direktora škola koji su kršili zakon i poseban kolektivni ugovor u vezi sa tehnološkim viškovima, kako će obezbediti uslove da se ne ponovi skandal sa male mature, da li će racionalizovati mrežu škola i uskladiti upisnu politiku sa potrebama privrede. Na spisku zahteva za ministra Tomislava Jovanovića je i odlaganje sistema finansiranja po glavi učenika, ali i smena svih iz Ministarstva prosvete koji su odgovorni za propast junskog završnog ispita i gašenje odeljenja u srednjim stručnim školama.

Da li vredi pretiti?

Iako je korekcija koeficijenata zahtev i Sindikata obrazovanja Srbije, predsednik te sindikalne organizacije Branislav Pavlović kaže da ne vredi pretiti štrajkom dok se ne vidi kakvi su planovi ministra finansija Lazara Krstića.

– Nama je prethodni ministar Dinkić nudio da potpišemo da promena koeficijenata počne od 2014, ali drugi sindikati nisu to hteli, a sada o tome treba da pregovaramo sa Krstićem. Dok ne vidimo kakvi su elementi finansijske politike ove vlade, ne vredi da pretimo štrajkom, poručuje Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari