Promet robe u trgovini na malo u Srbiji je u avgustu u tekućim cenama veći za 0,3 odsto nego u istom mesecu 2012, a u stalnim cenama, kad se isključi inflacija, manji je za 4,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U poređenju s julom 2013. godine, promet robe je veći u tekućim cenama za 3,5 odsto, a u stalnim cenama za 3,3 odsto. Za osam meseci ove godine promet je u tekućim cenama veći za jedan odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu, a u stalnim cenama je manji za 7,2 odsto.

I industrijska proizvodnja u avgustu je bila veća za 5,7 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na ovogodišnji prosek veća je za 5,6 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje imali su proizvodnja električne energije, hemikalija i hemijskih proizvoda, motornih vozila i prikolica, derivata nafte i osnovnih metala.

Istovremeno, i spoljnotrgovinski deficit u prvih osam meseci ove godine bio je 2,92 milijarde evra, što 27 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-avgust iznosila je 16,97 milijardi evra, što je porast od 11,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izvoz robe je imao vrednost od 7,02 milijarde evra, 24,8 odsto više negu u prvih osam meseci prošle godine, dok je uvoz bio 9,95 milijardi evra, što je više za 3,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih osam mesecu ove godine bila je 70,6 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 58,3 odsto, navodi se u saopštenju RZS.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji drugom kvartalu 2013. godine bio je 0,2 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine. Desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP u drugom kvartalu od 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal. U prvom kvartalu ove godine BDP Srbije je bio realno veći 2,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari