Promet nekretnina i dalje pada: Od čega zavisi da li ćete prodati stan? 1Foto: Pexels/Kelly

Tržište nekretnina u Srbiji predstavlja složenu sliku gde tradicionalne ekonomske pretpostavke često ne nalaze svoju potvrdu u praksi. Sa smanjenim prometom nekretnina, ulaganja u ovaj sektor zahtevaju oprez i duboko razumevanje trenutnih trendova.

S tim u vezi, realno formiranje cena postaje temelj uspešne prodaje nekretnina u razumnom roku. Prodavci bi trebalo da budu upoznati sa trenutnim tržišnim uslovima kako bi mogli realno da prilagode svoja očekivanja i postave cene koje odražavaju stvarnu tržišnu vrednost.

Ovo će im pomoći da izbegnu dugotrajno čekanje na prodaju i da uspešno realizuju svoje investicije.

Očekivanja nasuprot stvarnosti

Pogledajmo primer Beograda, gde trenutni trendovi pokazuju značajan pad u prometu nekretnina, posebno u novogradnji, sa padom od 20.4% u odnosu na prošlu godinu. Logično, očekivalo bi se da ovakva situacija vodi ka padu cena.

Međutim, situacija na tržištu nekretnina u Srbiji često odstupa od uobičajenih pravila ponude i potražnje. Našem tržištu nekretnina dominira gotovinski promet, te ne zavisi značajno od hipotekarnih kredita, zbog čega stručnjaci ne očekuju drastičan pad cena.

Konačne cene nekretnina će se, kako kažu iz beogradske agencije Predrag Nekretnine, formirati u zavisnosti od hitnosti prodavaca da prodaju i spremnosti kupaca da kupe. Dakle, iako je došlo do pada prometa, cene nekretnina nužno ne prate isti trend.

Istovremeno, na tržištu postoji nedostatak kvalitetnih stanova sa dobrom infrastrukturom, što rezultira rastom ili u najboljem slučaju stagnacijom cena u starogradnji, koje su u proseku porasle za 3.3% u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj fenomen dodatno potvrđuje da tržište nekretnina ima svoje specifičnosti koje ne prate uvek očekivane ekonomske modele.

Kako da najbolje i najbrže unovčite svoju nekretninu

Da biste brzo i uspešno unovčili svoju nekretninu, prvo morate da odredite njenu vrednosti kroz temeljnu analizu tržišta. Počnite istraživanjem oglasa na specijalizovanim sajtovima kako biste dobili uvid u cene sličnih nekretnina. Međutim, cene navedene u oglasima ne moraju uvek odražavati stvarnu tržišnu vrednost, naročito u dinamičnom tržišnom okruženju.

Zato je važno imati stručnjaka na vašoj strani. Znanje i iskustvo agencija za nekretnine mogu biti presudni za uspešan proces prodaje jer agenti imaju pristup najnovijim podacima o prometu nekretnina i mogu vam pomoći da donesete pravu odluku.

Ipak, kada razmišljate o tome kako najbolje i najbrže da prodate svoju nekretninu, neophodno je da i sami razumete šta određuje njenu vrednost. Evo nekih od uslova za formiranje cene nekretnine na domaćem tržištu:

Lokacija nekretnine

Lokacija je veliki faktor kad je u pitanju cena nekretnine. Nekretnine na atraktivnim mestima, blizu škola, prodavnica, parkova i prevoza, obično imaju višu cenu.

Još nešto što može uticati na cenu nekretnine je dostupnost parkinga. Kupci su spremni da plate više za nekretnine koje imaju parking, čak i ako nisu blizu centra grada. S druge strane, nekretnine blizu aerodroma ili glavnih saobraćajnica mogu imati nižu vrednost zbog buke i gužve.

Orijentacija nekretnine

Osim same lokacije, strana sveta na kojoj se nekretnina nalazi može biti značajan faktor. Na primer, nekretnine koje su okrenute prema jugu često imaju više sunčeve svetlosti tokom dana, što može biti privlačno mnogim kupcima, posebno u hladnijim klimatskim uslovima.

S druge strane, nekretnine koje su okrenute prema severu mogu imati manje sunca i svetlosti tokom dana, ali mogu imati svoje prednosti, poput bolje izolacije od vrućine leti.

Uredna dokumentacija

Kada je dokumentacija uredna i nekretnina uknjižena, to zaista može napraviti veliku razliku u ceni nekretnine. To znači da je vlasništvo jasno definisano, a svi pravni detalji rešeni.

Kupci će se osećati sigurnije znajući da nema skrivenih problema ili dugovanja na nekretnini. Upravo to može doprineti višoj vrednosti nekretnine na tržištu.

Stanje i kvalitet nekretnine

Starost može značajno uticati na cenu, posebno ako su potrebni radovi ili adaptacija. To uključuje i manje popravke poput osvežavanja zidova ili zamene sanitarija, ali i ozbiljnije probleme kao što su oštećenja krova ili instalacija.

Takođe, nedostaci u izgradnji ili stari dizajn mogu smanjiti vrednost. Osim toga, karakteristike stana poput spratnosti, broja soba i opšteg stanja zgrade, kao i prisustvo lifta, mogu uticati na cenu nekretnine.

Spratnost i broj soba

Pri proceni vrednosti u obzir se uzima i celokupna funkcionalnost i estetski doživljaj prostora. Veći broj prostorija, naročito spavaćih soba i kupatila, pruža veći komfor i prilagodljivost potencijalnim kupcima, dok dobro osmišljen raspored omogućava lakše kretanje. Sve to predstavlja dodatni benefit.

Takođe, nekretnine koje se nalaze na višim spratovima često cene više, zbog privatnosti koju pružaju i panoramskog pogleda, dok nekretnine u prizemlju ili potkrovlju obično imaju niže cene na tržištu.

Zaključak

U trenutku kada tržište nekretnina u Srbiji doživljava pad prometa, važno je da prodavci razumeju da tržišne dinamike nisu uvek predvidive i ne slede striktno klasične ekonomske modele.

Ovo znači da, da bi uspešno prodali svoju nekretninu, prodavci moraju biti dobro informisani o trenutnim tržišnim uslovima i spremni da svoje cene prilagode realnosti.

Prilagođavanje cena, u skladu sa faktorima poput lokacije, stanja nekretnine i opšteg tržišnog sentimenta, osnova je za brzu i efikasnu prodaju. Razumeti tržište i prilagoditi strategiju prodaje nije samo poželjno, već i neophodno za ostvarivanje maksimalnih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.