Promocija privrednih i turističkih potencijača 1

U Novoj Varoši će od 28. do 31. jula biti održana manifestacija „Zlatarfest 2016 “. Ovu manifestaciju opštinska uprva jena ustanovila pre tri godine , ajali zlatarskog kraja.

 

I u ovogodišnjegm „Zlatarfestu“ biće objedinjeni najznačajniji lokalni događaji – „Zlatarska regata“, „Zlatne ruke Zlatara“, Sabor pevanja iz vika, Smotra folklora i narodnog stvaralaštva, a biće organizovani i brojni sportski sadržaji takmičarskog i revijalnog karaktera. Manifestaciju će obeležiti i bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program.

Na sednici Organizacionog odbora dogovoreno je da će „Zlatarfest“ zvanično biti otvoren u četvrtak 28. jula na Trgu vojvode Petra Bojovića i otvoriće ga predsednik opštine. Nakon toga će uslediti koncert grupe „Piloti“. Pre toga, gradskim ulicama proći će više od 200 učesnika Smotre folklora, koji će na platou ispred Doma kulture održati kocert. Paralelno će u ovdašnjem „hramu“ kulture biti otvorena takmičarska izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Zlatarfest“. Kulturno-zabavnom programu prethodiće, inače, već tradicionalna manifestacija „Zlatne ruke Zlatara“, 11. po redu, koja će okupiti brojne izlagače rukotvorina, starih zanata i pčelinjih proizvoda… NJihovi proizvodi biće izloženi o u neposrednoj blizini Trga.

Drugog dana (petak, 29.jul), program će započeti oko 13 sati kada će u hotelu „Panorama“ na Zlataru biti održana tribina „Održivi razvoj opštine Nova Varoš“ .

-U fokusu skupa biće teme značajne za zlatarski kraj, kao što su unapređenje voćarstva sa akcentom na jagodičasto voće, šanse u razvoju turizma, a eminentni stručnjaci podeliće svoja znanja i iskustva sa domaćim proizvođačima sira i krompira kako da lakše obezbede plasman svojih proizvoda na srpsko i inostrano tržište – kaže direktorka TSC „Zlatar“ Ivana Novaković i najavljuje da će nakon tribine ispred hotela biti održano prvo takmičenje u pravljenju zlatarske čorbe,. Za sve učesnike i posetioce biće organizovana degustacija zlatarskog punomasnog sira i heljdopite.

Istog dana na sportskim terenima na Zebinovcu biće održan Memorijalni turnir u malom fudbalu „Željko Martinović –Pepo“ ,. LJubitelji izvorne narodne pesme, na pozornici ispred Doma kulture, uživaće u pesmi učesnika VI Sabora pevanja i zvuka..Drugi dan manifestacije biće završen muzičkim programom u okviru koga će od pola devet uveče nastupiti Nataša Bekvalac i Nikola Nikolić Džoni.
Treći dan „Zlatarfesta“ je rezervisana je za splavarenje Zlatarskim jezerom , za takmičenje u odbojci na pesku, vožnji pedalinama, vaterpolu, a sportski duh provejavaće i u samom gradu gde će prvi put biti održan Kup Zlatara u obaranju ruke. Večernji program rezervisan je za koncerte popularnih izvođača. .Poslednji festivalski dan, kako je odlučio Organizacioni odbor, započeće Memorijalnim turnirom u uličnom basketu „Branko Grbić“, u ranim večernjim satima svoje plesno umeće prikazaće grupe „Atraktiv“ i „Uhvati ritam“, a završnicu „Zlatarfesta“ obeležiće koncert domaćeg Tamburaškog orkestra.

– „Zlatarfest“ bi i ove godine trebalo da privuče pažnju brojnih gostiju, kao i da animira lokalno stanovništvo. Sa prilično skromnim budžetom od oko tri i po miliona dinara, ali ništa manje raznovrsnim i kvalitetnim sadržajima, pokušaćemo da nadmašimo nivo prošlogodišnjeg festivala.Očekivani krajnji efekat je značajno veći broj turista i ostvarenih noćenja, kao i povećanje prometa u ugostiteljsko-turističkim objektima i drugim uslužnim delatnostima – iznosi svoja očekivanja direktorka Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari