Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačićrazgovarao je juče u Moskvi sa ministrom za vanredne situacije Rusije Sergejem Šojguom o realizaciji energetskog sporazuma. Dačići Šojgu su kopredsednici srpsko-ruskog Komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Kako Danas nezvanično saznaje, epilog dvodnevnih razgovora trebalo bi da bude potpisivanje protokola o razumevanju koji će omogućiti realizaciju sporazuma, odnosno prolazak gasovoda Južni tok kroz Srbiju, izgradnju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor i prodaju Naftne industrije Srbije Gaspromu. Ekspert za energetiku Zorana Mihajlović-Milanovićkaže za Danas da razgovori rusko-srpske državne delegacije u Moskvi predstavljaju medijsku pripremu za prodaju NIS-a Gaspromu.

– Činjenica je da bi kupoprodajni ugovor za NIS trebalo da bude potpisan do kraja godine, pa posetu srpske delegacije Moskvi treba posmatrati u tom kontekstu. Problem je što srpski pregovarački tim nije bio jedinstven, niti je imao jasnu strategiju. Zato ne verujem da će naša delegacija na pregovorima u Moskvi moći da izbori neku povoljniju poziciju kada je rečo energetskom sporazumu. S druge strane Moskva će ostvariti ono što je želela, da uz što manje garancija dobije NIS, ali čudi da Beograd nije umeo da ostvari daleko bolje uslove vezane za prodaju nacionalne naftne kompanije – smatra naša sagovornica.

Prema njenim rečima, jedino čemu se možemo nadati u pregovorima sa Rusima je da kapacitet Južnog toka kroz Srbiju bude 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Zorana Mihajlović- Milanovićocenjuje da je takođe propuštena prilika da se obezbede garancije da će ruski partner obezbediti više novca za investicije i tvrdi da je za razvoj NIS-a potrebno bar milijardu evra od čega bi veći deo trebalo da bude uložen u istraživanje i proizvodnju nafte.

Predstavnici Gasproma prihvatili su socijalni program i kolektivni ugovor za zaposlene u NIS-u, kojim je između ostalog precizirano da do 2012. godine, neće biti otpuštanja radnika dok će onima koje hoće dobrovoljno da odu biti isplaćeno po 750 evra po godini staža. Skupština Srbije ratifikovala je Sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa sa Ruskom Federacijom, koji u sebi sadrži prodaju kapitala NIS-a, izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru. Energetski sporazum Rusije i Srbije potpisan je 25. januara u Moskvi. Sporazumom je predviđeno da se Gaspromu proda 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, pri čemu se ruska strana obavezala na još 500 miliona evra investicija, zatim da krak gasovoda Južni tok u Srbiji bude sa minimalnim kapacitetom od 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje i investiranje u izgradnju podzemnog skladišta gasa od oko 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

 

 

Dačić: Dobili smo čvrste garancije

Moskva – Kopredsednik Mešovitog Srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju Sergej Šojgu ponovio je juče da će sva tri segmenta bilateralnog energetskog sporazuma biti realizovana. Još jednom smo zajedno usaglasili stavove da se energetski sporazum sastoji iz tri sastavna dela – prodaje NIS-a, realizacije gasovoda Južni tok kroz Srbiju i proširenja kapaciteta i modernizacije skladišta gasa u Banatskom Dvoru – izjavio je srpski ministar Ivica Dačićposle razgovora u Moskvi. Prema njegovim rečima, srpska delegacija očekuje da će garancije o realizaciji sva tri segmenta sporazuma biti sastavni deo Protokola sa sednice Komiteta koji bi danas trebalo da bude potpisan. Na pitanje novinara da li su srpska i ruska strana bliže kad je u pitanju prodaja NIS-a, s obzirom da je Srbija postavila nove uslove, Dačićje odgovorio da je danas od predstavnika Gaspromnjefti koji je pregovarao sa NIS-om „čuo da tu nema nepremostivih razlika“. Beta

 

Olako odustajanje od nalazišta nafte

– Nijedna država u Evropi nije svoje izvore nafte prepustila strateškom partneru, a sasvim je izvesno da će se to desiti u slučaju prodaje NIS-a Gaspromu. Rusima nije potrebna nafta iz Vojvodine i sumnjam da će ulagati u istraživanje i eksploataciju nalazišta „crnog zlata“ na toj teritoriji. Zato mislim da je velika greška srpskih pregovarača što nisu od Gasproma tražili da se obaveže na ulaganja u izvorišta nafte u Srbiji. Podsećam da domaća proizvodnja zadovoljava 20 odsto potreba Srbije a rezerve procenjene na narednih 50 godina. Trebalo bi podsetiti da je Srbija izuzetno bogata veoma vrednom rudom, uljanim škriljcima za čiju eksploataciju po svemu sudeći Rusi neće biti raspoloženi. Odricanje od sopstvenih izvora nafte u vreme sve skuplje cene tog energenta veoma je loš potez – smatra Zorana Mihajlović- Milanović, ekspert za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari