Dve i po sandžačke koliko jedna beogradska plata: Za 105.000 dinara niže nego na Starom gradu 1Foto: Shutterstock/Jovan Mrikovic

Među 15 opština u Srbiji, koje su po junskim zaradama na dnu tabele, nalaze se Novi Pazar, Tutin i Prijepolje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u tih petnaest lokalnih zajednica, neto zarade zaposlenih bile su ispod 70 hiljada dinara.

U odnosu na republički prosek, 95.804 dinara, za nešto više od 25 hiljada su niže, a u poređenju sa platama zaposlenih u beogradskoj opštini Stari grad niže su za 105 hiljada dinara. Junska neto zarada u toj beogradskoj opštini bila je 175.704 dinara.

Kada je u pitanju šest sandžačkih opština (Novi Pazar, Nova Varoš, Sjenica, Tutin, Priboj i Prijepolje) situacija se nije značajnije promenila u odnosu na prethodne ovogodišnje mesece.

U prvom delu tabele su Priboj, Sjenica i Nova Varoš, a u drugom, na začelju se smenjuju, Novi Pazar, Tutin i Prijepolje.

Najbolje zarade, u junu, ostvarili su Pribojci, 73. 810, zaposleni u sjeničkoj opštini imali su prosečnu platu od 73.190 i 72.168 dinara bile su plate u novovaroškoj opštini.

U tom mesecu prosečna primanja u Novom Pazaru bila su 69.278 dinara, za pedesetak dinara niža u Tutinu, 69.278 i najniže prosečne plate bile su u opštini Prijepolje 68.601 dinara.

Velika razlika između prosečnih zarada u sandžačkim opštinama i na republičkom nivou, traje decenijama. Zvaničnih komentara nema.

Nekada je glavni krivac bila nestabilna politička situacija, koju je zamenila nedostajuća saobraćajna infrastruktura.

Zvaničnici lokalnih samouprava, u ovom delu Srbije, neprestano se pozivaju na neiskorišćene resurse (turizam, stočarstvo, zdrava priroda, drvnoprerađivačka, tekstilna i obućarska industrija…) “koje treba unaprediti” i sve se to pokazuje mnogobrojnim ambasadorima “čije su zemlje zainteresovane da ulažu u razvoj ovog kraja”. Od razgovora i obećanja dalje se ne odmiče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari