Prosečna plata u februaru u Hrvatskoj 1.248 evra 1Foto: Shutterstock/Viktor Kintop

Prosečna plata isplaćena u neto iznosu za februar u Hrvatskoj bila je 1.248 evra, što je u odnosu na isti mesec 2023. nominalno više za 12,8 posto, a realno za 8,4 odsto, objavio je danas Državni zavoda za statistiku (DZS) u Zagrebu.

Prema podacima DZS, medijalna neto plata za februar iznosila je 1.044 evra, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga.

Najviša prosečna mesečna neto plata po zaposlenom za taj period isplaćena je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda u iznosu od 2.823 evra, a najniža u proizvodnji odeće – 837 evra, javila je agencija Hina.

S obzirom da je medijalna neto plata za februar manja od prosečne neto plate za 204 evra, to znači da je više građana imalo platu ispod proseka, od onih kojima je isplaćeno više od prosečne plate.

Prema podacima DZS, krajem marta ove godine u Hrvatskoj je bilo 1,64 miliona zaposlenih, što je za 0,7 posto više nego u februaru i 1,7 posto više nego u martu prošle godine, uz stopu nezaposlenosti od 6,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari